Miniştrii de externe ai OSCE, favorabili aducerii Rusiei în faţa justiţiei pentru crime de război în Ucraina

Miniştrii de externe ai OSCE, favorabili aducerii Rusiei în faţa justiţiei pentru crime de război în Ucraina / Fotografie de la  Алесь Усцінаў, Pexels
Miniştrii de externe ai OSCE, favorabili aducerii Rusiei în faţa justiţiei pentru crime de război în Ucraina / Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels

Miniştrii de externe ai OSCE au sprijinit joi, la reuniunea ministerială care se desfăşoară până vineri la Lodz (în Polonia) ideea de a aduce Rusia în faţa justiţiei pentru crimele de război comise în Ucraina de la invadarea acestei ţări, la 24 februarie, transmite EFE. 

'Planul rus era să se întoarcă la război, şi au făcut-o. Când războiul lor fulger nu a funcţionat, agresiunea a devenit brutală şi inumană, ducând în mod tragic şi inevitabil la crime de război. Este obligaţia noastră morală şi legală să-i tragem la răspundere pe cei care au comis (astfel de crime) şi pe cei care au dat ordinul', a declarat ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau.

Preşedintele ţării gazde, Andrzej Duda, a intervenit în sesiunea de deschidere şi a declarat că membrii OSCE trebuie să rămână uniţi, alături de Ucraina, în lupta sa împotriva Rusiei. În opinia lui Duda, orice concesie făcută Rusiei va presupune o ameninţare pentru ordinea în Europa.

'Toate negocierile de pace trebuie să se facă cu acordul voluntar al Ucrainei. Doar ucrainenii pot decide cu privire la viitorul ţării lor. (...) Nu există nicio îndoială că orice acord cu privire la câştigurile teritoriale ale Rusiei va fi o bombă amplasată sub sistemul de securitate al Europei care mai devreme sau mai târziu va exploda', a afirmat el.

Înainte de începerea reuniunii, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că participă la întâlnire cu scopul de a promova crearea unui tribunal special pentru a judeca crimele de război în Ucraina. Borrell a condamnat 'încălcarea legii şi a principiilor UE' pe care o reprezintă invazia rusă în Ucraina.

Pentru a crea 'o nouă ordine de securitate în Europa', Borrell a declarat că va pune 'mai întâi pe masa UE' şi apoi a altor ţări 'propunerea de a sprijini procuratura ucraineană' ca să strângă probe ale crimelor de război comise de Rusia şi să creeze un tribunal special care să se ocupe de aceste crime.

'Rusia transformă iarna într-o armă', a afirmat Borrell, 'cu distrugerea infrastructurilor civile în Ucraina' şi 'trebuie să plătească pentru reconstrucţie'. 'Aceasta va presupune o cantitate uriaşă de bani şi resurse', a recunoscut şeful diplomaţiei europene.

Întrebat dacă absenţa de la summitul OSCE a ministrului de externe rus Serghei Lavrov poate limita capacitatea de decizie la reuniunea din Polonia, Borrell a declarat că 'toate ţările sunt reprezentate', deşi în cazul Rusiei este vorba despre ambasadorul rus pe lângă OSCE, şi nu de şeful diplomaţiei de la Moscova.

'Este o prerogativă a ţărilor organizatoare (ale summiturilor OSCE) să acorde sau să refuze vize pentru fiecare reprezentant străin', a subliniat Borrell, referindu-se la decizia autorităţilor poloneze de a-i refuza viza lui Lavrov.

Kremlinul a reacţionat joi şi a condamnat apelurile Uniunii Europene de a crea un tribunal pentru crime de război, apreciind că un astfel de organism ar fi ilegitim şi inacceptabil pentru Moscova, transmite Reuters.

'Cât despre tentativele de a stabili un fel de tribunal: nu vor avea niciun fel de legitimitate, nu vor fi acceptate de noi şi le vom condamna', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o convorbire prin telefon cu reporterii.

Miercuri, însăşi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va încerca să înfiinţeze un tribunal specializat, susţinut de ONU, care să ancheteze şi să judece posibile crime de război comise de forţele ruse în Ucraina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel