EXCLUSIV  Mihai Daraban, șeful CCIR: Ne îndreptăm spre o criză acută

impozite_taxe
impozite_taxe

Mihai Daraban a vorbit, la DCNEWS LIVE, despre proiectul de modificare a Legii Educației Naționale privind dezvoltarea învățământului profesional-dual.

Mihai Daraban, șeful CIR, a spus că nu este complet mulțumit de forma legii și a adăugat că și-ar dori un ”plagiat pozitiv”. Cu alte cuvinte, copierea sistemului german.

”Nu suntem foarte mulțumiți de forma ieșită. În ciuda zbaterii Camerei de Comerț, sistemul cameral nu se regăsește în această lege. Am tot sperat că modelul german să fie copiat. Unde Camera de Comerț, angajatorul și Ministerul Educației sunt cei care emit diplome în acest sens. Vorbim de școala profesională care înlocuiește liceul, vorbim de clasa a 9-a, a 10-a, a11-a, a 12-a. Elevul va lucra într-un sistem economic, va avea un angajator care-i va pune la dispoziție, eu zic strictul necesar. Se va fideliza acest angajat în acești patru ani astfel încât la sfârșitul perioadei el să încline cât mai mult spre a rămâne în țară. Până la urmă, scopul acestei educații este ca pe de o parte să-i pregătim profesional, iar pe de altă parte să fidelizăm astfel încât după cei 4 ani să nu plece din țară”, a spus Daraban.

Șeful Camerei de Comerț a mai spus că și părinții au un rol negativ în problema școlilor profesionale.

”Din păcate și părinții au un rol negativ. Ar vrea ca pe toți să-i scoată cu facultăți. Nu mai avem profesioniști la locul de muncă. Ne îndreptărm spre o criză a forței de muncă acută”, a mai spus Daraban.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică, în luna octombrie, proiectul de modificare a Legii Educației Naționale privind dezvoltarea învățământului profesional-dual. Proiectul de modificare a legi prevede ca operatorii economici care încheie contract de parteneriat cu unitățile de învățământ să beneficieze de facilități la plata impozitelor, taxelor și contributiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale.

Aceste programe vor fi gratuite pentru persoanele care întră în aceste programe pana la împlinirea vârstei de 25 ani. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească învațământul profesional se numară existența solicitarilor din partea operatorilor economici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel