Marilen Pirtea: "Șansele la o bună pregătire a celor care reprezintă viitorul României sunt tot mai reduse"

Examenul de Bacalaureat 2019: Apogeul nepromovării din ultimii 5 ani! Doar 31% din elevii unei generaţii şcolare ajung să promoveze BAC-ul

"Procentul celor promovaţi la Bacalaureat, dat publicităţii astăzi, înainte de contestaţii, este de doar 63,78%. Numai 86.794 de elevi au reuşit să promoveze Bacalaureatul 2019, acestea sunt datele oficiale publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Prin forţa datelor, suntem nevoiţi să subliniem că acesta este cel mai slab procent din ultimii 5 ani. Din cei 136.087 de candidaţi, din care 116.316 candidaţi au provenit din promoţia curentă, iar 19.771 de candidaţi au provenit din promoţiile anterioare, dor 86.794 au luat peste media 6.

Dincolo de faptul că ponderea elevilor care ajung la finalul ciclurilor educaţionale preuniversitare este, în România, de doar aproximativ jumătate dintr-o generaţie şcolară, iată că şi ratele de reuşită la BAC devin tot mai mici, coborând procentul elevilor cu examenul de BAC promovat la doar 31% din totalul elevilor care formează o generaţie de elevi la intrarea în ciclul primar de învăţământ", remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educaţie a PNL.

"Diferenţa dintre numărul copiilor care au intrat în ciclul învăţământului primar în 2006 şi numărul celor care s-au înscris la examenul de Bacalaureat în 2019 este îngrijorătoare în sine, pentru că aproape jumătate din cohorta acestei generaţii nu a mai ajuns la proba BAC-ului 2019. Din 230 de mii de copii ai acestei generaţii, doar 116 mii s-au înscris la BAC-ul de anul acesta. Iată că acest recul semnificativ al întregului parcurs preuniversitar al elevilor din România, chiar şi rezultatele obţinute de cei care au intrat în proba Bacalaureatului vin să confirme concluziile din ultimii ani, cu un record negativ absolut al celei mai mici ponderi de elevi care au luat BAC-ul, înregistrate în ultimii 5 ani.

Aceste rezultate conduc la o singură concluzie: şansele la o bună pregătire a celor care reprezintă viitorul României sunt tot mai reduse, pentru ca tinerii care se află în învăţământul preuniversitar astăzi să ajungă şi la o perspectivă de pregătire superioară, iar această realitate plasează învăţământul românesc la marginea spaţiului european al educaţiei, acesta fiind etalonul faţă de care suntem datori să ne raportăm", conchide liberalul Marilen Pirtea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel