Marșurile anti-Trump, democrație sau prostie?

 

Așa arată democrația! Sute de mii de oameni demonstrează împotriva președintelui Trump, în prima zi a lui la Casa Albă. O anumită parte a presei din România plus postimea de Facebook bat șeaua să priceapă mânjii, să iasă în stradă cu PET-ul în mână. Dacă rezultatul alegerilor din 11 decembrie era cel dorit de minoritatea PNL-USR, televiziunile și cealaltă parte a presei online ar fi lăudat, de asemenea, protestele, îndemnând la lupta de stradă cu guvernul de la București, pe model american.

 

Am putea analiza la rece protestele din SUA, fără retorică electorală de Dâmbovița? Să încercăm, fiindcă este important să înțelegem ce se întâmplă peste Ocean. Tensiuni uriașe au răbufnit în campania electorală, dar urnele au decis, iar aceasta este esența jocului democratic. Dacă guvernarea s-ar tranșa în stradă, nu am mai vorbi despre democrație, ci despre război civil.

Atunci, protestele de la inaugurare și mișcarea feministelor, ce sunt: democrație sau prostie?

Fără îndoială, protestele revoltaților în ziua inaugurării sunt o mostră de prostie. Majoritatea nu dorește anarhie, ba chiar o respinge. Spartul vitrinelor a revoltat în egală măsură pe susținătorii lui Trump, cât și pe americanii obișnuiți, care nu se implică în politică. Nu e nevoie de explicații suplimentare pentru a demonstra că astfel de mișcări haotice au efect contrar, e suficient un cuvânt: Occupy.

Marșurile feministelor, pe de altă parte, au avut obiective concrete (respingerea numirii unui judecător la Curtea Supremă, care s-ar putea împotrivi avortului, solicitarea unui tratament egal ) și au invocat argumente morale, ținând de atitudinea lui Trump (macho-ist, discriminator etc). Într-adevăr, putem spune că asta este democrație. Apărarea drepturilor se face și prin ieșirea în stradă, nu doar la vot. Și în mod cert nu pe Facebook, printre pagini sponsorizate și postaci de partid.

Dar, în toate cazurile de contestare a lui Trump, fie că este una organizată, decentă, fie alta haotică, violentă, putem vorbi despre prea puțină inteligență. Fiindcă, se manifestă prea târziu și împotriva unui inamic ales greșit.

Era nevoie de o mișcare de protest acum 6-7 luni de zile. Feministele putea câștiga mai mult dacă ieșeau în stradă în iunie 2016, nu în 21 ianuarie 2017. Împotriva lui Hillary Clinton. Era și un gest moral și unul rațional. Sondajele arătau că Bernie Sanders avea cele mai mari șanse de a mobiliza electoratul antisistem, adăugându-l electoratului democrat și câștigând alegerile. Hillary Clinton, mucegăită la vârful sistemului, pliată pe interesele marilor corporații, ca și ”stângistul” soț Bill, a fost votată doar ca să nu iasă Trump. După ce s-a impus prin sforării de partid.

Liberalii din America ar fi mai eficienți dacă, înainte de a-i schimba de conservatori, și-ar renova propriul partid (Democrat). Chiar și prin mișcări de stradă, dacă politicienii nu sunt în stare să găsească o soluție mai puțin Hillară. La fel și liberalii din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel