Urmărește emisiunea live


Manifestații pro și contra la dezvelirea unui bust al lui Horthy

horthy
horthy

Dezvelirea unui bust al lui Miklos Horthy, care a fost aliatul lui Hitler în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a determinat manifestații  ale extremei dreapte, dar  şi contra-manifestanţi ale antinaziștilor, duminică,  în faţa unei biserici la Budapesta. În ultima perioadă, guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban a fost acuzat de adversarii săi că acceptă tacit această politică de reabilitare a lui Miklos Horthy.

Circa 500 de manifestanţi purtând stele galbene, în semn de protest la adresa persecuţiilor la care au fost supuşi evreii în timpul lui Horthy, au scandat “Bandă de nazişti!” la adresa sutelor de admiratori ai lui Miklos Horthy adunaţi în jurul bustului, relatează France Presse.

La rândul lor, admiratorii lui Horthy, separaţi de contramanifestanţi printr-un cordon al poliţiei, scandau “Vivat Horthy!”.

 Ceremonia de inaugurare a bustului a fost organizată de un pastor care are legături cu extrema-dreaptă ungară, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la semnarea acordului cu Germania nazistă, care a permis Ungariei să recupereze teritoriile pierdute în virtutea Tratatului de la Trianon din 1920.

 Horthy, al cărui regim a supervizat primul val de deportări ale evreilor ungari în 1944, este respectat de unii ungari pentru lupta sa contra efemerei revoluţii comuniste din 1919, scrie AFP.

“După mine, Horthy a fost un criminal de război, responsabil direct de moartea a 600.000 de evrei unguri”, a declarat un manifestant reporterului AFP prezent la faţa locului. Ceremonia de dezvelire a bustului “n-ar fi trebuit să fie organizată într-o biserică creştină”, a declarat acesta, indignat.

 Marton Gyongyosi, deputat al partidului de extremă-dreapta Jobbik, l-a calificat, în timpul slujbei, pe Horthy drept “salvator naţional”, scrie agenţia ungară de presă MTI.

 În cursul ultimilor ani, figura amiralului Horthy a cunoscut o oarecare reabilitare în Ungaria, unde au fost ridicate mai multe statui în onoarea sa, iar câteva străzi îi poartă numele, comentează France Presse.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel