Macron şi Scholz vor încerca să relanseze miercuri motorul franco-german

Macron şi Scholz vor încerca să relanseze miercuri motorul franco-german
Macron şi Scholz vor încerca să relanseze miercuri motorul franco-german

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz vor încerca, cu prilejul unui dejun de lucru pe care îl vor avea miercuri la Palatul Elysée, să relanseze cooperarea bilaterală, marcată de o serie de diferende, transmite AFP. 

'După schimburile de vederi de la Berlin din 3 octombrie şi în pregătirea Consiliului European din 20 octombrie, cei doi lideri vor continua discuţiile în materie de apărare, economie şi energie pentru a întări cooperările franco-germane', a indicat marţi preşedinţia de la Paris.

Potrivit acesteia, Macron şi Scholz vor aborda 'în special provocările comune cu care ţările noastre se vor confrunta în deceniul următor şi cea mai bună manieră de a le răspunde în mod unit şi solidar'. Solidaritate europeană în faţa exploziei preţurilor la energie, armament european, energie nucleară, în niciunul din aceste domenii cooperarea nu mai funcţionează între primele două economii europene, presupuse a fi motorul Uniunii Europene, în aşa măsură încât consiliul de miniştri franco-german a trebuit să fie amânat cu câteva săptămâni.

În cele din urmă, el se va ţine la castelul Fontainebleau, în apropiere de Paris, şi va primul la care va participa Olaf Scholz în calitate de cancelar. Berlinul promovează un proiect de scut anti-rachetă, mai ales cu o componentă israeliană, căruia vor să i se alăture 14 state europene, printre care Marea Britanie, ţările baltice, Ţările de Jos sau Finlanda. Criticând o 'cursă a înarmării' pe continent, Parisul îşi apără propriul proiect, cu Italia.

Un alt punct de blocaj este viitorul avion de luptă european, proiect franco-german care pare să bată pasul pe loc, cu riscul ca proiectul britanic rival, Tempest, să ia avans. La cel mai recent summit european, cei doi lideri au avut o întâlnire bilaterală şi au afişat o oarecare voinţă de conciliere.

Macron a apreciat ulterior că întâlnirea 'a permis să fie clarificate multe lucruri' şi că este 'normal' să nu existe întotdeauna aceleaşi poziţii. Potrivit Palatului Elysée, Macron şi Scholz vor aborda de asemenea 'ultimele evoluţii' din războiul din Ucraina, 'în continuare în acelaşi spirit de sprijin de neclintit faţă de Kiev, scrie Agerpres.

Citește și - Macron şi Scholz vor încerca să relanseze miercuri motorul franco-german 

Descoperirea unei ştampile în limba poloneză pe o carte a lui Immanuel Kant, ce a fost oferită luni de preşedintele francez Emmanuel Macron papei Francisc, a provocat o avalanşă de comentarii parțial ostile în Polonia, informează AFP. Însă această nervozitate nu este justificată, conform unor informaţii obţinute de AFP de la librarul parizian care a vândut acea carte Preşedinţiei franceze.

Fotografiile de pe prima pagină a acelei ediţii princeps în limba franceză a volumului "Vers la paix perpetuelle" scris de filosoful prusac dezvăluie, într-adevăr, o ştampilă aplicată de "Sala de lectură academică din Liov".

Companii mass-media şi internauţi polonezi au bănuit imediat că volumul ar fi putut să fie furat de naziştii germani care au ocupat acest oraş ce a aparţinut Poloniei până la Al Doilea Război Mondial şi care aparţine în prezent Ucrainei.

Controversa a devenit virală, iar gestul preşedintelui francez a fost considerat "straniu", "stânjenitor" sau chiar "insultător" pentru Polonia, potrivit unora dintre cei mai agresivi internauţi din această ţară. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel