Macovei: Aici s-a rupt relația cu Băsescu. Nu voi uita niciodată ziua aceea

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, susține că legătura sa cu Traian Băsescu s-a deteriorat în momentul în care președintele, în baza unei înțelegeri cu premierul Ponta, i-a numit pe Laura Codruța Kovesi și pe Tiberiu Nițu la șefia DNA, respectiv la cea a Parchetului General.

Întrebată când s-a rupt relația sa cu Traian Băsescu, Macovei a amintit de episodul numirii procurorilor-șefi, în martie 2013. Atunci, premierul și președintele nu au aplicat procedura de numire recomandată de Bruxelles, care presupunea un concurs, ci s-au înțeles asupra celor două nume. Premierul Victor Ponta era la acea vreme și ministru ad-interim la Justiție, după plecarea liberalei Mona Pivniceru, care sprijinea propunerea Bruxelles-ului.

Disputa Ponta - Pivniceru, dezvăluiri Antonescu pentru DC News

"Cred că știe toată țara. A fost pactul de coabitare pe justiție pe care (Traian Băsescu) l-a făcut cu Victor Ponta și ziua aceea pe care n-am s-o uit niciodată. S-a renunțat la procedura de selecție pe care o introdusesem ca bună practică din 2005 (...) Ei trebuiau să facă procedură de selecție și să-și asume răspunderea. E ziua aceea pe care n-am s-o uit: s-au dus la CSM să le propună, fără procedură de selecție. Ponta, în acel moment, ținea locul ministrului Justiției. A ieșit de la CSM supărat și a spus 'CSM vrea procedură de selecție, facem procedură de selecție'. Seara, însă, iese Traian Băsescu la televizor și spune 'nu facem procedură de selecție și Daniel Morar este o problemă constituțională' ", a declarat Monica Macovei, luni, într-un interviu acordat hotnews.ro.

Macovei, prezidențiabil independent, îl acuză pe șeful statului că l-a "executat în direct" pe fostul procuror-șef al DNA, Daniel Morar.

"După ce Ponta a spus că face procedură de selecție, Băsescu a ieșit într-o declarație de presă și a spus 'nu facem procedură, negociem noi, eu cu Ponta' și Daniel Morar este o problemă constituțională. Or Daniel Morar a construit DNA, a adus oameni, i-a învățat să lucreze independent, i-a sprijinit și a spune asta despre Daniel Morar mi s-a părut a fi o execuție în direct. Acesta a fost declicul", a mai declarat Macovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel