Luxul lui Ceaușescu, criticat de vizitatori: 'Noi mâncam oase și ei trăiau în lux'

Candelabre de cristal de Murano, covoare de mătase indiană, tablouri aparţinând unor pictori români, dar şi o cramă, o sală de cinema şi o seră au putut fi admirate de cei care au vizitat sâmbătă Palatul Primăverii, fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu.

Reşedinţa spaţioasă are un decor interior luxos şi confortabil, iar mai mulţi vizitatori au fost indignați de luxul în care trăiau soții Ceaușescu, făcând comparație cu traiul lor de atunci.

'Nu mă gândeam niciodată că se poate aşa. Tot luxul acesta în care putea să trăiască o familie şi cum trăiam noi'.

'Când lumea era în sărăcie, iată în ce lux trăiau'. 'Noi mâncam oase şi ei trăiau în lux' - au fost opiniile mai multor vizitatori.

Ei au fost îndrumaţi de ghizi aflaţi în fiecare încăpere din imobil, aceştia povestind frânturi din istoria familiei Ceauşescu şi dând explicaţii despre diverse obiecte.

În holul principal, vizitatorii au putut să admire o fântână bordată cu mozaic de Murano, delimitată de două vase de Sevres, dar şi o tapiţerie flamandă, cu peisaje cu arbori, plante şi flori. Au fost prezentate şi apartamentele membrilor familiei Ceauşescu, dotate cu candelabre din sticlă de Murano, arcade de marmură, mobilier de tip renascentist sau în stil Ludovic al XVI-lea şi al XV-lea.

[citeste si]

Livingul şi sufrageria casei au uşile capitonate cu piele de bizon, vesela folosită la micul dejun era românească, din porţelan de Cluj, iar tacâmurile din alpaca argintată. Oamenii au fost interesaţi de salonul din apartamentul comun al soţilor Ceauşescu, dotat cu mobilier din lemn masiv cu elemente ornamentale aurite, dar şi de robinetele aurite aflate în dotarea băilor, mulţi întrebând dacă acestea sunt de de metal preţios.

Crama, sala de cinema, sera şi piscina au mai fost puncte de atracţie pentru vizitatori, dar şi frizeria, coaforul, sauna şi sala de tratamente. Crama este compusă dintr-un bar cu mobilier eclectic, iar sala de cinema este utilată pentru funcţia de proiectare şi vizionare a filmelor, având pereţii cu tapet matlasat cu mătase bej aurie. Sera adăposteşte plante exotice, iar mozaicul principal care înfrumuseţează spaţiul întruchipează 'Zeităţi ale belşugului'.

În piscina, căptuşită cu mozaic, a fost organizată o expoziţie de fotografii din viaţa privată a soţilor Ceauşescu. Garderoba, formată din trei camere şi care cuprinde piese vestimentare care au aparţinut Elenei şi lui Nicolae Ceauşescu, a suscitat interesul oamenilor, aceştia interesându-se dacă hainele sunt româneşti şi dacă au fost purtate de cuplul Ceauşescu. Vizitatorii, veniţi în număr mare, au fost curioşi şi dacă obiectele prezentate sunt originale sau cât plăteau soţii Ceauşescu întreţinerea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel