EXCLUSIV  Lupta pentru bănci în UE

Franța și Germania s-ar fi înțeles cum să își împartă profitul după Brexit, deși președintele Macron încă mai încearcă să încline balanța în favoarea Parisului. Bogdan Chirieac analizează mișcările din culisele instituțiilor europene, din perspectiva României, într-un editorial scris pentru DCNews.

Iată editorialul scris de Bogdan Chirieac:
 

Lupta pentru bănci în UE

 
Luni dimineață, presa semnificativă din Europa și Statele Unite - Financial Times, New York Times, Le Temps - anunța, pe prima pagină în edițiile de print, că noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, încearcă, cu disperare, să schimbe legislația și să ofere facilități pentru ca băncile din City of London să se așeze la Paris, nu la Frankfurt, în Germania. 
 
Pe scurt, băncile mondiale au nevoie de un fel de pașaport pentru a-și desfășura activitatea în Uniunea Europenă. Câtă vreme Marea Britanie a fost membru al Uniunii Europene, firește, din motive istorice, bancile s-au așezat la Londra. În City există nu mai puțin de 1.600 de instituții bancare care își plătesc oamenii cu peste 250.000 de lire sterline pe an, aproape la fel de mult cât au unii bugetari de lux din România... Odată cu Brexitul, băncile trebuie să-și facă sediul social în Uniunea Europeană pentru a putea tranzacționa. Natural, locul în care trebuia să se așeze era Frankfurt, unde se află și sediul Băncii Centrale Europene, responsabilă de politica monetară în zona euro.
 
Ei bine, în ciuda relațiilor excepționale dintre Paris și Berlin, Camembert-ul e pe bani, așa că Emmanuel Macron se bate, pur și simplu, pentru ca marea finanță europeană să migreze din City în Defense-ul parizian. Lupta este atât de importantă încât, la masa verde, Berlinul se pare că a oferit la schimb cu mutarea băncilor în Germania Agenția Medicamentului - o altă zonă de mare interes existentă acum în Marea Britanie - și care ar trebui să se mute la Paris.
 
De prisos să spunem că România este singura țară europeană care nu are pe teritoriul său nicio agenție UE. Până și Agenția Dunării - România are pe teritoriul său cel mai lung curs al fluviului - instituție cu un buget de 50 miliarde de euro, a fost pierdută în favoarea unui vecin cu lobby mai eficient.
 
Bătaia pe sistemul bancar este atât de importantă deoarece 29% din PIB-ul Marii Britanii este realizat în City-ul londonez. De altfel, cea mai mare problemă a britanicilor stă în pierderea controlului asupra finanțelor europene și, odată cu el, locul la masa finanțelor mondiale. Firește că nici Londra nu stă cu mâinile în sân. Bancherul lumii va rămâne o ofertă pe piața internațională, chiar și fără agenția europeană. În schimb, imaginația britanicilor este bine cunoscută. Nu se exclude ca bancile să plece în Irlanda, la Dublin, țară membră UE și, ca urmare, beneficiind de privilegiile statutului de membru. Black office-urile - zonele de tranzacționare care includ uneori mii de miliarde de dolari pe zi - ar rămâne la Londra. Cu alte cuvinte, britanicii le-ar sufla de sub nas afacerea, atât francezilor cât și germanilor. 
 
Lupta aceasta arată cât de important este, în interiorul Uniunii europene, protejarea intereselor naționale. România este, astăzi când vorbim, singurul stat care nu-și protejează în niciun fel interesul, oricare ar fi acesta. Respingerea admiterii țării în spațiul Schengen - fără nici o explicație valabilă juridic - existența în continuare a MCV-ului în Justiție, incapacitatea deja cronică de absorbție a fondurilor europene - în permanență pe ultimul loc în Europa, totul arată că politicul din România este de-a dreptul terorizat de Bruxelles. În România, drept de viață și de moarte au până și funcționărașii din instituțiile europene. Pur și simplu, nu e nevoie ca d-na Merkel sau dl Macron să bată cu pumnul în masă. Un directoraș de la Comisie alinia, până de curând, tot guvernul României. Este adevărat că România a fost admisă în UE la limită, grație unui noroc istoric și al unui efort extraordinar din partea Guvernului Năstase. Țara i-a mulțumit apoi fostului premier: l-a săturat de pușcărie. Următorul președinte, Traian Băsescu, nu a mai reușit nimic - nici măcar un gest de acum simbolic, admiterea în Spațiul Schengen. Președintele Iohannis nu socializează. El este strict în rigorile funcției. Ca urmare, nimeni de la Bruxelles nu se va gândi, neapărat, la prosperitatea ţării noastre. Până când România nu va avea un guvern care să întregească acest lucru, orice vizită de la Bruxelles la București va rămâne, în continuare, precum inspecția de la Comitetul Central al Partidului Comunist în județul Vaslui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel