LIVE TEXT: Discursul lui Joe Biden la ceremonia de inaugurare

Capitoliul, înaintea ceremoniei de inaugurare a președintelui ales Joe Biden
Capitoliul, înaintea ceremoniei de inaugurare a președintelui ales Joe Biden

Al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, este așteptat să țină un discurs de inaugurare, la preluarea mandatului de pe 20 ianuarie 2021.

LIVE TEXT

Judecător principal Roberts, vicepreședinte Harris, reprezentant Pelosi, lider Schumer, senator McConnell, vicepreședinte Pence, însemnați oaspeți, dragi americani,

Aceasta este ziua Americii, ziua democrației. Este ziua istoriei și speranței, a reînnoirii și rezolvării. America a fost testată intens, iar America s-a ridicat asupra provocărilor. Astăzi, celebrăm triumful nu al unui candidat, ci al unei cauze. Cauza este democrația. Poporul și voința sa au fost auzite, iar voința a fost împlinită.

Am învățat din nou că democrația este prețioasă, fragilă. În aceste clipe, prieteni, democrația a învins. De acum, în acest loc în care acum doar câteva zile violențele au încercat să cutremure temelia Capitoliului, ne unim ca o singură națiune, sub Dumnezeu, indivizibilă, pentru a executa transferul pașnic de putere așa cum am făcut în ultimele două secole.

Privim înainte în modul caracteristic american, fără pauză, încrezător, optimist, și ne uităm la o națiune care putem fi și trebuie să fim. Le mulțumesc predecesorilor din ambele partide pentru președinția lor. Le mulțumesc din adâncul inimii. Știu reziliența Constituției noastre și puterea națiunii la fel ca președintele Carter, cu care am vorbit noaptea trecută și care nu a putut să fie astăzi cu noi, dar pe care-l salutăm pentru viața sa din funcția publică.

Tocmai am depus jurământul pe care ceilalți patrioți l-au depus la rândul lor, jurământul depus prima dată de George Washington. Totuși, povestea americană nu depinde doar de unul singur, nu doar de unii, ci de toți. Depinde de noi, poporul, care vrem o uniune mai bună. Este o națiune mare, suntem oameni buni, iar în aceste secole, prin furtuni și încercări, în pace sau la război, am reușit să ajungem atât de departe, însă încă mai avem de mers.

Vom merge înainte cu rapiditate pentru că avem multe de făcut. Avem multe de reparat, de restaurat, de vindecat, de construit și de dobândit. Puțini oameni din istoria noastră au fost mai provocați sau s-au aflat în clipe mai grele decât noi. Un virus care apare la un secol ne abordează violent țara, a luat mai multe vieți într-un an decât a pierdut America în cel de-Al Doilea Război Mondial. Milioane de locuri de muncă au fost pierdute. Sute de mii de afaceri s-au închis. Un apel la justiție rasială care datează de vreo 400 de ani ne motivează. Visul justiției egale pentru toți nu va mai fi amânat.

Un strigăt de supraviețuire vine de la planetă în sine, un strigăt care nu poate fi mai disperat sau mai clar. Acum, în timpul creșterii extremismului politic, supremației albe, terorismului domestic, trebuie să înfruntăm și să învingem această problemă.

Pentru a trece peste aceste probleme, să restaurăm sufletul Americii și să asigurăm viitorul țării, trebuie mai mult decât cuvinte. Este nevoie de cel mai eluziv lucru dintr-o democrație: unitatea... În alt ianuarie, în 1863, Abraham Lincoln a semnat Proclamația de emancipare. Când a pus stiloul pe foaie, președintele a spus: „Dacă numele meu intră vreodată în istorie, va fi pentru această lege, iar tot sufletul meu se află în ea”. Astăzi, în această zi de ianuarie, întregul meu suflet se află în reunirea americanilor. Le cer tuturor americanilor să mi se alăture în această cauză.

Știrea inițială

Potrivit BBC, ceremonia de inaugurare a președintelui american nu respectă în acest an tradițiile de neclintit. În 2021, președintele ales, Joe Biden, și vicepreședintele ales, Kamala Harris, vor depune jurământul de învestire, însă într-o eveniment restrâns din cauza Covid-19 și temerilor legate de manifestări.

Singurul lucru obligatoriu din cadrul prestigiosului eveniment este repetarea următoarelor cuvinte: „Jur solemn că voi ocupa cu bună credință Biroul Președintelui Statelor Unite și voi încerca din răsputeri să conserv, protejez și apăr Constituția Statelor Unite”. Joe Biden va folosi o Biblie care se află în familia sa de mai bine de 100 de ani.

DC NEWS vă prezintă în format LIVE TEXT evenimentul, așteptat să înceapă după ora 18:30.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel