Urmărește emisiunea live


Legi Justiţie. Asociaţia Magistraţilor din România, reacție după declaraţiile lui Tudorel Toader

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) susţine că este necesară o dezbatere publică reală cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

AMR consideră că se impune ca modificările legilor Justiţiei să se bazeze pe o reală dezbatere publică, "neexcluzând, în niciun caz, posibilitatea magistraţilor de a-şi exprima opinia argumentată, în mod punctual, cu privire la fiecare dintre preconizatele modificări".

"Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională susţine regula mai înainte expusă. Numai că, dezbatere publică, în viziunea legiuitorului, nu înseamnă lansarea în spaţiul public, prin intermediul unei conferinţe de presă, a unor modificări de căpătâi la legile Justiţiei, însoţită doar de prezentarea acestora, sub formă de idei (în spaţiul public au fost numite pretenţios 'principii', care ar fi presupus o fundamentare solidă, rezultată din dezbateri), printr-un material PowerPoint postat pe site-ul Ministerului Justiţiei. Astfel cum rezultă, în mod clar, din Legea nr. 52/2003, dezbaterea publică se realizează pe baza unui proiect de lege care trebuie să fie adus la cunoştinţa publică, anterior deschiderii dezbaterii.

De altfel, este modul în care Ministerul Justiţiei a procedat în mod constant până în prezent, probă fiind, în acest sens, proiectele de lege postate pe site, în fiecare caz în parte atunci când s-au preconizat modificări ministerul invocând expres Legea nr. 52/2003", transmite AMR, într-un comunicat.

Asociaţia precizează că a trimis la CSM, la sfârşitul lunii martie 2017, peste 200 de pagini de tabele în care şi-a exprimat punctele de vedere fundamentate asupra modificărilor legilor Justiţiei. "În acest context, AMR subliniază că o mare parte din 'ideile de modificare' a legilor Justiţiei prezentate în conferinţa de presă şi în PowerPoint nu au format subiectul discuţiei, nici în grupul de lucru de la Senat şi nici în cel de la Ministerul Justiţiei, ci au apărut fără să poată fi dezbătute în interiorul sistemului judiciar, cum ar fi fost normal. O altă parte din aceste 'idei' a fost discutată într-un cu totul alt sens. Ne întrebăm atunci, pe bună dreptate, la ce a servit efortul nostru de a participa la fiecare întâlnire timp de peste o jumătate de an şi de a sta zeci de ore pentru a gândi, formula şi susţine propuneri, inclusiv texte de lege?", zice AMR.

Asociaţia Magistraţilor din România mai spune că îşi va exprima opinia punctuală şi argumentată cu privire la modificările legilor Justiţiei atunci când va putea consulta pe site-ul MJ proiectul de lege, "cum se cuvine, fără să bâjbâie presupunând cum va arăta propunerea de modificare a fiecărui text, cu atât mai mult cu cât, cum bine se ştie, un cuvânt, ba chiar o virgulă pot dicta deznodământul unui proces, mai exact soarta unui om".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel