Legea Pensiilor. Dezbatere la Iași. Declarații

Maricel Popa, președintele PSD Iași, și Adrian Marius Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale, au susținut, marți, o conferință de presă în care a fost prezentat noul proiect al legii pensiilor.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat, în data de 9 august, dezbaterii publice proiectul de Lege privind sistemul de pensii. Proiectul de act normativ se bazează pe mai multe principii fundamentale:

- contributivitate, adică plată în funcție de contribuție;

- egalitate, adică pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite, primesc aceeași sumă de bani;

- solidaritate socială, adică generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor;

- imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Proiectul de lege urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuție se egalizează.

Anterior conferinței de presă a fost organizată o dezbatere publică la Palatul Administrativ în care au fost discutate principalele aspecte și modficări care vizează proiectul legii pensiilor. În cadrul acesteia, majoritatea celor prezenți au apreciat proiectul de lege propus de Guvernul României, însă au fost făcute și noi propuneri care vizează reducerea termenului de soluționare a contestațiilor, intrarea în vigoare a legii mai repede decât este programat (încă din 2020), indexarea punctului de pensie în raport cu inflația, stabilirea clară a grupelor de muncă sau precizarea vârstei la care femeile pot opta să iasă la pensie. De asemenea, a fost explicată și modalitatea prin care vor fi efectuate calculele pentru noile pensii, dar și documentele care vor sta la baza validării anilor de muncă. Participanții au primit răspunsurile punctual, iar acolo unde problematica a fost mai complexă s-a stabilit ca sesizările să fie discutate mai întâi în cadrul grupurilor de lucru din cadrul ministerului și apoi să fie aduse la cunoștinta oamenilor.

Ce a declarat Maricel Popa

Maricel Popa, președintele PSD Iași și al Consiliului Județean Iași, a subliniat faptul că proiectul de lege a pensiilor face parte din Programul de guvernare propus românilor în 2016, iar acest lucru întărește faptul că PSD este preocupat de actul de guvernare. „Mă bucur că am reușit să avem o dezbatere pe noul proiect al legii pensiilor la Iași. Scopul acesteia, dar și a celor care vor urma este să vedem cum percep cei direct interesați propunerea Guvernului și să vedem unde mai este de lucrat și ce modificări mai trebuie operate. Știu că s-a muncit mult pentru a avea pregătit acest proiect la startul sesiunii parlamentare din toamnă. Este pentru primă dată când în țara noastră se încearcă realizarea unui astfel de demers construit pe o serie de principii solide care să nu mai trebuiască modificat și care să ofere seniorilor drepturile financiare corecte și legale după numărul de ani petrecuți în câmpul muncii. Această lege trebuie să intereseze toți românii, inclusiv tinerii și cei care muncesc acum, pentru că vorbim aici despre o strategie pe termen lung. Mă bucur ca dezbaterea a avut ecou și a participat multă lume. A fost o sală neîncăpătoare, iar majoritatea celor prezenți au apreciat proiectul propus de minister. Sigur, că au existat și propuneri și unele amendamente, însă este firesc într-o țară democratică. Acesta a fost de altfel și scopul întâlnirii noastre. De a crea o dezbatere amplă, foarte serioasă pe un proiect care vizează în prezent 5.3 milioane de români", a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Rîndunică, precizări

La rândul său, Adrian Marius Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale, a insistat pe faptul că nicio pensie nu va scădea și că Guvernul dispune de resursele financiare necesare pentru plata acestora. Totodată, acesta a punctat și faptul că pentru constructia proiectului de lege au fost consultate toate institutiile implicate, inclusiv patronajele, asociațiile de pensionari și organizatiile neguvernamentale. Secretarul de stat a mai adăugat că propuneri la proiectul de lege pot fi făcute în continuare fie prin Casele Județene de Pensii, fie prin intermediul Institutiei Prefectului Județului Iași, fie direct la Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

"Ne dorim o lege mai bună decât cea de acum, care să nu mai fie modificată pe parcursul aplicării și care să elimine inechitățile din sistemul public de pensii. Acesta este și motivul pentru care organizăm aceste ample dezbateri peste tot în țară. Primim în continuare pe toate canalele recomandări sau considerații care vizează îmbunătățirea proiectului legislativ. Îi mulțumesc domnului președinte Maricel Popa pentru interesul manifestat și dorința expresă a acestuia de a organiza la Iași o astfel de dezbatere", a declarat secretarul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel