Lech Walesa şi Jaroslaw Kaczynski refuză împăcarea

Fostul preşedinte polonez Lech Walesa
Fostul preşedinte polonez Lech Walesa

Fostul preşedinte Lech Walesa şi fostul premier Jaroslaw Kaczynski refuză împăcarea recomandată de o instanţă.

Fostul preşedinte polonez Lech Walesa şi fostul premier Jaroslaw Kaczynski au refuzat joi împăcarea recomandată de o instanţă din Gdansk şi vor continua să se judece pentru despăgubiri, transmite AFP. Procesul a fost intentat de Kaczynski în urma unei afirmaţii pe Facebook a lui Walesa, care refuză să îşi retragă cuvintele.

Walesa a susţinut că Jaroslaw Kaczynski este răspunzător de moartea fratelui său geamăn, fostul preşedinte Lech Kaczynski, în catastrofa aeriană de la Smolensk din 10 aprilie 2010. Avionul cu care preşedintele Kaczynski se întorcea dintr-o vizită în Rusia s-a prăbuşit în apropierea unei baze aeriene din Rusia, unde încerca să aterizeze în condiţii de vizibilitate redusă din cauza ceţii. Au murit toţi cei 96 de oameni aflaţi la bord, printre care şi soţia preşedintelui şi mai mulţi oficiali civili şi militari polonezi de rang înalt.

Walesa a susţinut din nou, în instanţă, că vinovat de tragedie este Jaroslaw Kaczynski, care lua toate deciziile în locul fratelui său şi care i-a cerut acestuia, într-o convorbire telefonică, să ordone aterizarea. Walesa a afirmat că 'avionul nu trebuia să decoleze, vizita nu trebuia să aibă loc, aterizarea nu trebuia făcută. Nicio persoană întreagă la minte n-ar fi luat o astfel de decizie'. El a cerut ca fostul premier să fie supus unei examinări psihiatrice.

De la prieteni la rivali politici

La rândul său, Kaczynski, care solicită daune de 30.000 de zloţi (circa 7000 de euro) pe care ar urma să îi doneze în scopuri umanitare, a apreciat că Walesa prezintă 'un deficit intelectual' şi constituie 'un pericol pentru democraţia din Polonia'. Kaczynski a apreciat că acuzaţiile împotriva sa sunt insulte grave pentru cineva care şi-a pierdut fratele geamăn şi s-a declarat dispus să se împace doar dacă Walesa îşi retrage afirmaţiile - ceea ce acesta a refuzat.

Fraţii Kaczynski au fost colaboratori apropiaţi ai lui Lech Walesa, din 1989 până în 1991, după ce fostul lider al sindicatului anticomunist Solidaritatea a ajuns preşedintele Poloniei. Ulterior, ei au ajuns rivali politici. Jaroslaw Kaczynski este în prezent un politician influent în partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS, de orientare conservatoare). Joi, Walesa a purtat la tribunal un tricou cu inscripţia 'konstytucja' (Constituţie), un model folosit de manifestanţii împotriva PiS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel