La Tușnad, „omul cu laptop” îndeamnă românii să învețe maghiara. Reacția MAE la ideea ”România, stat federal”

Antal-Arpad-Valentin-Stan-Tamas-Sandor-UDMR-autonomie
Antal-Arpad-Valentin-Stan-Tamas-Sandor-UDMR-autonomie

Valentin Stan, analistul supranumit „omul cu laptop”, a participat la lucrările celei de-a 24-a ediţii a Universităţii de Vară ,,Tusvanyos”. Unii naționaliști cred că  profesorul Stan a susținut, prin declarațiile sale despre regionalizare, autonomia Ținutului Secuiesc. Pe blogul său, analistul Dan Tănasă îl atacă dur pe Valentin Stan. La Tușnad, s-a mai propus ca maghiarii din Transilvania să își apere interesele prin internaţionalizarea dezbaterii privind regionalizarea. Ministerul de Externe al României susține că, prin declarațiile de la Tușnad, se depășește cu mult cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale dintre România și Ungaria

Dan Tănasă, scrie pe blogul său că analistul Valentin Stan ar fi recomandat românilor din Ținutul Secuiesc să învețe limba maghiară, susținând recomandarea primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, cu exemple din SUA.

România, stat federal

Profesorul de politologie al Universităţii Bucureşti, Valentin Stan, şi profesorul Universităţii de la Roma pentru Europa Centrală, Andrea Carteny, au propus ridicarea chestiunii regionalizării la nivel internaţional. Andrea Carteny a arătat că unirea României cu Republica Moldova ar putea contribui la îndeplinirea năzuinţelor maghiarilor din Transilvania, deoarece unirea acestor două state ar putea constrânge România la alcătuirea unui sistem de stat federal, transmite RADOR.

Profesorul Valentin Stan nu a dorit să comenteze declarațiile care apar pe blogul lui Dan Tănasă.

Conflict  diplomatic româno-ungar

„Dacă există o comunitate însemnată într-o anumită ţară care şi-a exprimat doleanţele, care a formulat nişte solicitări şi acele solicitări nu contravin legilor în vigoare ale ţării respective, atunci noi considerăm că trebuie să se dea curs solicitărilor respective. Pe de altă parte, Guvernul maghiar, Ungaria nu poate face altceva decât ceea ce este obligat prin Constituţia Ungariei şi anume, dacă o comunitate importantă a maghiarilor din Transilvania şi-a manifestat aceste solicitări legitime, prin organizaţiile care reprezintă această comunitate, atunci noi trebuie să sprijinim aceste solicitări, nu putem face altceva prin Constituţie”, a declarat Nemeth Zsolt, secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta.

“Nu pot să nu constat că lucrările Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din România. Aceste declaraţii depăşesc cu mult cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale, precum şi toate angajamentele asumate în comun cu partea ungară de-a lungul dialogului diplomatic susţinut din ultimele luni şi reiterate de curând părţii ungare”, susţine secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), George Ciamba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel