La Gala UNITER 2017, care va avea loc la Timişoara: 10 premii, 33 de nominalizaţi…

Conferința de presă Gala Uniter
Conferința de presă Gala Uniter

„Am început Gala Premiilor UNITER când aveam 50 de ani și iată-mă, la 75, mergând înainte cu ea”, a mărturisit Ion Caramitru, Președintele UNITER, la conferinţa de presă ce a precedat manifestarea care va avea loc mâine, la orele 21.00, la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Timişoara.

(w670)

Ion Caramitru

10 premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 600 de invitaţi din Bucureşti şi din ţară sunt aşteptaţi în 8 mai la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara pentru a sărbători performanţa în Teatrul românesc.

La conferinţa de presă au participat Ion Caramitru, președintele UNITER, Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER,  Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Național “Mihai Eminescu”și Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara, au fost cei care i-au întâmpinat pe jurnaliștii prezenți în foaierul teatrului.

Ion Caramitru a subliniat rolul cultural al orașului Timișoara, desemnat Capitală Culturală Europeană în 2021 și, în mod deosebit, rolul semnificativ pe care l-a avut la schimbarea din România, în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

“Teatrul în sine are această componentă de schimbare (…). Sărbătorim la Timișoara, orașul schimbărilor profunde, Capitala Culturală a Europei. Am început Gala când aveam 50 de ani și iată-mă la 75, mergând înainte cu ea. Au fost conjuncturi politice care au privit gala cu ochi răi. Câtă vreme între Primăria Capitalei și Guvern erau conflicte, ne-am trezit la un moment dat că ne-a fost anulată, din cauza crizei, și a trebuit să o mutăm din teatre în studiouri de televiziune. Apoi am reușit să o ducem prin orașe –la Sibiu, la Iași, apoi la Oradea, Târgu Mureș, ne-am întors la București și acum iată-ne la Timișoara, într-o clădire istorică”.

Potrivit Aurei Corbeanu, vicepreședintele UNITER, la Timișoara vor veni în aceste zile peste 400 de invitați: “În Timișoara, vor veni 300 de artiști din întreaga țară și din București care vor participa la această gală.  Ei sunt cazați aici, vor merge în restaurantele dumneavoastră, se vor plimba, vor vizita orașul.  Iar echipa care lucrează la scenă este alcătuită din peste o sută de tehnicieni. Începând de ieri, au început pregătirile pentru transmisia în direct. Dacă aveți curiozitatea, vă așteptăm să veniți să îi vedeți, discret, mâine, la repetiții.  Sper ca împreună să le arătăm invitaților noștri ce oraș minunat este Timișoara. Avem emoții, pentru că din punct de vedere tehnic, este un spectacol care trebuie să funcționeze perfect”.

“Nu contează cine sunt premianții, nu contează cine sunt nominalizații, contează că există competiția. Am făcut întotdeauna o paralelă între competiția teatrală și olimpiade. La olimpiadă, participă toți – unii câștigă, alți pierd. Dar, întotdeauna, la gală, toți au fost câștigători. Anul acesta, gala împlinește 25 de ani. Acești 25 de ani înseamnă continuitate și responsabilitate”, a declarat Ada Lupu Hausvater.

“Ne mândrim cu multe lucruri, iar Timișoara trebuie să dovedească acum că este un oraș cu un gust cultural sănătos. Salut faptul că domnul președinte Ion Caramitru, împreună cu echipele pe care le-a avut în jurul său, a știut să inițieze o asemenea gală în urmă cu 25 de ani și a avut forța să capaciteze tot ce a fost nevoie pentru ca aceste gale să aibă continuitate. În această clădire, emblematică pentru orașul nostru, funcționează patru instituții culturale – Opera Română și trei teatre: Teatrul de Stat Mihai Eminescu, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat. Sunt puține teatre în lume în care funcționează teatre în trei limbi. Primăria municipiului Timișoara susține aceste teatre din respect pentru cultură și din respect pentru diversitate, pe care noi am moștenit-o de la înaintașii noștri. În 2021, Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii. Hai să ne propunem ca și Gala din 2021 să aibă loc la Timișoara și vă lansez de-acum această invitație!”, a afirmat Nicolae Robu. 

(w670)

Trofeul  realizat de Ion Bitzan

În replică, Ion Caramitru i-a făcut altă propunere: “Joi plec la Rotterdam, unde are loc ședinta anuală a ceea ce se numește Parlamentul Cultural European, din al cărui Senat fac parte. Dacă îmi dați mandat, voi propune ca ședința anuală din 2021 să aibă loc aici”.

Juriul de nominalizări, alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Alice Georgescu şi Mircea Morariu, a făcut următoarele propuneri:

Debut:

Radu Brănici pentru rolul Morritz din spectacolul Deşteptarea primăverii de la Teatrul German de Stat Timişoara

Lavinia Pele pentru rolul Doruleţ din spectacolul Visul unei nopţi de iarnă de la Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte

Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul Martiri de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu – Secţia Germană

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:

Biblia Neagră a lui William Blake, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Dada Cabaret după Matei Vişniec, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Poveste despre tatăl meu de Radu F. Alexandru, regia artistică Gelu Colceag, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Cel mai bun spectacol de teatru TV:

Livada de vişini de A.P. Cehov, regia Alexandru Lustig, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR)

Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, regia Anca Maria Colțeanu, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR)

Vandalul de Hamish Linklater, regia şi adaptarea Andreea Vulpe, coproducţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR) – UNTEATRU

Premiul pentru critică teatrală:

Alina Epingeac

Doina Papp

Mirella Nedelcu Patureau

Cea mai bună scenografie:

Dragoş Buhagiar pentru scenografia spectacolului Cafeneaua la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Adrian Damian pentru scenografia spectacolului Iarna la Teatrul „Nottara” Bucureşti

Irina Moscu pentru scenografia spectacolului PASĂREA RETRO se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”

Cea mai bună actriţă în rol secundar:

Ana Ciontea pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, moşiereasă din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti

Ana Bianca Popescu pentru rolul Luka din spectacolul Soldatul de ciocolată la Teatrul Odeon Bucureşti

Antoaneta Zaharia pentru rolul Ecaterina din spectacolul Soldatul de ciocolată la Teatrul Odeon Bucureşti

Cel mai bun actor în rol secundar:

Miklós Bács pentru rolul Satin din spectacolul În adâncuri la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Conrad Mericoffer pentru rolul Sergius din spectacolul Soldatul de ciocolată la Teatrul Odeon Bucureşti

Gheorghe Visu pentru rolul Nozdrióv, moşier din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti

Cea mai bună actriţă în rol principal:

Alina Petrică pentru rolul titular din spectacolul Aglaja la Centrul European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti

Mihaela Trofimov pentru rolul titular din spectacolul Molly Sweeney la Teatrul UNTEATRU Bucureşti

Ana Ularu pentru rolul A din spectacolul O intervenţie la Teatrul ACT Bucureşti

Cel mai bun actor în rol principal:

Richard Bovnoczki pentru rolul Ciki din spectacolul No man’s land la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

Andrei Huţuleac pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor din spectacolul Amadeus la Teatrul Metropolis Bucureşti

Ciprian Nicula pentru rolul Christopher din spectacolul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

Cea mai bună regie:

Victor Ioan Frunză pentru regia spectacolului Amadeus la Teatrul Metropolis Bucureşti

Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului În adâncuri la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Bobi Pricop pentru regia spectacolului O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

Cel mai bun spectacol:

Amadeus, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti

Artists Talk, un spectacol de Gianina Cărbunariu, la ARCUB – Centrul Cultural al municipiului Bucureşti. Co-producător Asociaţia Piese Refractare. Cu sprijinul Institutului Goethe, Ambasadei Franţei la Bucureşti şi a Institutului Francez

PASĂREA RETRO se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte, scenariul şi regia Radu Afrim, la Teatrul Naţional Târgu-MureşCompania „Tompa Miklós”

Gala Premiilor UNITER se va transmite în direct luni seara, începând cu orele 21.00,  pe TVR1, TVR HD, TVR Internaţional, Radio România Cultural şi online pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel