Kremlinul se CUTREMURĂ. Ucraina, ALIANȚĂ MILITARĂ cu Turcia

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, oferă o lovitură puterii de la Kremlin. Acesta a strâns legturile cu Turcia în perspectiva unei aderări la NATO.

Pe 16 octombrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită, aproape istorică, în Turcia, unde s-a întâlnit cu președintele Recep Tayyp Erdogan. Principalul scop al vizitei a fost consolidarea relațiilor bilaterale, în special pe dimensiunea militară, prin semnarea a mai multor documente de cooperare între cele două state.

În prezența celor doi președinți, ministrul Apărării Ucrainei, Andriy Taran, și președintele Industriilor de Apărare ale Republicii Turcia, İsmail Demir, au semnat un Memorandum de Intenție privind proiectele din domeniul industriei de apărare. Documentul prezintă intențiile părților de a lansa și implementa proiecte comune pentru construcția de nave de război, aeronave fără pilot (UAV) și toate tipurile de motoare cu turbină, notează defenseromania.ro.

Ucraina - Turcia, acord militar

De asemenea, ministrul Taran și omologul turc, Hulusi Akar, au semnat un acord-cadru în domeniul militar, între guvernele celor două țări. Acordul creează o bază legală pentru extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul apărării. Documentul definește domeniile și principiile de cooperare, regimul de securitate și procedura de schimb privind informațiile clasificate, reglementarea activității specialiștilor detașați de fiecare parte, compensarea eventualelor daune, soluționarea litigiilor etc.

Referindu-se la importanța Memorandumului de Intenție și la acordul cadru, președintele Zelenski a declarat: „Cooperarea în domeniul industriei de apărare este crucială pentru dezvoltarea parteneriatului nostru strategic și sunt foarte bucuros că, astăzi l-am făcut și mai puternic.”

Turcia, de partea Ucrainei privind Crimeea

De asemenea, cei doi președinți, Erdogan și Zelenski, au dat o declarație comună, cu un puternic semnal în plan internațional. Astfel, Turcia își exprimă sprijinul pentru Ucraina în conflictul cu Rusia privind Crimeea și zonele ocupate în regiunile Donețk și Lugansk. De asemenea, Ankara salută cooperarea din cadrul Platformei Crimeea, inițiată de Kiev.

La rândul său, Ucraina intenționează să se alăture, în calitate de observator, Organizației de Cooperare Islamică și își manifestă interesul de a se angaja în Consiliul turcic.

Aderarea Ucrainei la NATO, susținută de Turcia

Potrivit declarației comune, Turcia susține perspectiva Ucrainei de aderare la NATO și va continua să o asiste la îndeplinirea criteriilor de aderare la Alianță, inclusiv prin exerciții militare comune. De asemenea, cei doi președinți au subliniat importanța eforturilor comune de consolidare a păcii, securității și stabilității în regiunea Mării Negre, prin mecanisme regionale și NATO.

În cadrul vizitei, președintele Zelenski i-a acordat președintelui Erdogan, una dintre cele mai înalte decorații ale statului ucrainean și anume, Ordinul Prințul Iaroslav cel Înțelept gradul I, potrivit LibertateaCuvântului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel