Kovesi, aplaudată de olandezi. ”EPPO este un exemplu despre cum ar trebui să funcționeze o instituție europeană”

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a fost dat drept un bun exemplu, spre deosebire de Comisia Europeană. 

”Spre deosebire de crima organizată, autorităţile de aplicare a legii nu dispun de fonduri nelimitate. Trebuie să ne redefinim strategia. (Procurorul italian antimafia) Giovanni Falcone a spus 'Follow the money'. EPPO ne dă posibilitatea de a merge şi mai departe - să ne concentrăm pe bani. Strategia noastră noastră trebuie să afecteze sursa financiară a grupărilor de criminalitate organizată”, a afirmat Laura Codruța Kovesi, într-o dezbatere din Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE), conform Agerpres. 

Fosta şefă a DNA a pledat pentru o redefinire a strategiei de combatere a criminalităţii organizate, astfel încât accentul să fie pus pe importanţa urmăririi surselor financiare ale grupărilor infracţionale, în contextul în care acestea dispun de bani şi flexibilitate. Ea a dat ca exemplu Articolul 25 din regulamentul intern de procedură al Parchetului European, care în opinia sa ar trebui modificat. Articolul în cauză se referă la funcţiile şi atribuţiile procurorului-şef european. Eurodeputata Sophia in'T Veld, coordonatoarea grupului Renew în LIBE, a acuzat Comisia Europeană că nu manifestă voinţa politică necesară pentru a sprijini EPPO în lupta contra criminalităţii organizate.

”Comisia Europeană a devenit extrem de birocratică. Pentru mine Parchetul European este un exemplu despre cum ar trebui să funcţioneze o instituţie europeană şi Comisia un exemplu despre cum nu trebuie să funcţioneze o instituţie europeană. Dar asta vom discuta altă dată”, a ţinut să remarce eurodeputata olandeză.

Ana Gallego Torres, director general în DG Just, a respins acuzaţia, afirmând în schimb că executivul UE a susţinut Parchetul European încă de la înfiinţarea acestuia. Reprezentanta Comisiei a precizat că aceasta va declanşa procedura de încălcare a prevederilor Tratatului UE (infringement) ori de câte ori un stat membru, indiferent de numele său, încalcă dreptul comunitar.

EPPO, cu sediul la Luxemburg, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel