Klaus Iohannis, cerere de reexaminare a Legii privind Codul fiscal

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, a trimis joi, 21 ianuarie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

București, 21 februarie 2019

Domnului Nicolae-Liviu Dragnea

Președintele Camerei Deputaților

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată,

formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE

asupra

Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal vizează stabilirea bazei de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, atât pe perioada în care persoanele fizice care realizează venituri din salarii ori asimilate salariilor desfășoară activitate, cât și pe perioada în care acestea beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Astfel, potrivit normelor prevăzute prin legea transmisă la promulgare - ce aprobă fără modificări prevederile Ordonanței Guvernului nr. 4/2007 - sunt modificate și completate dispozițiile art. 140, precum și cele ale art. 158 din Codul fiscal în sensul că baza lunară de calcul pentru contribuția de asigurări sociale este suma câștigurilor brute prevăzute la art. 139 din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra cărora se datorează contribuția individuală.

Evenimentele legislative survenite între momentul emiterii de către Guvern a Ordonanței nr. 4/2017 și cel al transmiterii spre promulgare a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 fac însă necesară reexaminarea acestei legi de către Parlament, astfel încât să fie respectate cerințele de claritate și predictibilitate a normelor juridice.

Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 a fost adoptată de Parlament în data de 28 noiembrie 2018. Ulterior adoptării, în conformitate cu dispozițiile art. 146 lit. a) din Constituție a fost sesizată Curtea Constituțională pentru a se pronunța asupra constituționalității legii menționate.

Prin Decizia nr. 24/2019 - transmisă Președintelui României la data de 14 februarie 2019 - Curtea Constituțională a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 este constituțională în raport cu criticile formulate.

Față de forma prevăzută de Ordonanța Guvernului nr. 4/2017, dispozițiile art. 140 și art. 158 din Codul fiscal au suferit ulterior alte modificări legislative. Astfel, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și respectiv, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, dispozițiile art. 140 din Codul fiscal au fost succesiv modificate - având un alt conținut juridic față de cel din Ordonanța Guvernului nr. 4/2017 - iar dispozițiile art. 158 din aceeași lege au fost abrogate (art. I. pct. 71 din O.U.G. nr. 79/2017). Până la această dată, O.U.G. nr. 79/2017 și O.U.G. nr. 114/2018 nu au fost aprobate prin lege, fiind încă în dezbaterea Parlamentului.

Față de aceste intervenții legislative succesive se impune ca dispozițiile legii transmise la promulgare să fie reexaminate, astfel încât destinatarii normei juridice să aibă o reprezentare clară asupra normei aplicabile, în prezent, în ceea ce privește baza de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate. În această privință apreciem că s-ar impune ca, pe lângă adoptarea unei reglementări coerente, Parlamentul să opteze pentru o soluție care să fie în acord cu principiile Codului fiscal, respectiv justețea impunerii sau echitatea fiscală care asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcție de mărimea veniturilor sau a proprietăților acestuia.

În consecință, necesitatea asigurării coerenței legislative, precum și stabilitatea raporturilor juridice impun reanalizarea conținutului normativ al Legii de aprobare a Ordonanței Guvernului nr. 4/2017, corelativ cu cele ale O.U.G. nr. 79/2017 și ale O.U.G. nr. 114/2018, Parlamentul având obligația de a reglementa, într-o manieră tehnic-legislativă adecvată și fără echivoc, astfel încât să se asigure respectarea cerințelor de claritate și previzibilitate ale legii.

Față de argumentele expuse și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS

Vezi si: Iohannis niciun cuvânt despre miniștri! Atacă PSD, promovează PNL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel