Kelemen: UDMR, de acord cu anticipatele, organizate cu 3 săptămâni înainte de locale

Rodica Mitu / 13 ian 2020 / 12:41 Salveaza PDF Comentarii
Kelemen Hunor, UDMR
Kelemen Hunor, UDMR

UDMR este de acord cu alegerile anticipate.

UDMR este de acord cu alegerile anticipate, o soluție fiind ca premierul Orban să își depună mandatul astfel încât scrutinul parlamentar să aibă loc pe 24 mai, iar alegerile locale în 14 iunie, spune Kelemen Hunor.

„Nu prea știm ce au discutat premierul și președintele, știm doar că vor alegeri anticipate, dar cum vor să ajungă la anticipate nu cunoaștem. Un singur lucru putem spune, că voința președintelui și premierului sunt extrem de importante, dar nu suficiente pentru a declanșa alegeri anticipate. Sunt chestiuni procedurale, chestiuni constituționale care trebuie îndeplinite. Sunt două variante, ori depune premierul mandatul și face primul pas către anticipate, ori declanșează o criză politică și așteaptă o moțiune de cenzură în urma căreia este demis Guvernul și pot începe procedurile pentru anticipate. Dar asta nu înseamnă că vom ajunge la anticipate. Prima chestiune care trebuie rezolvată este să nu avem Guvern, ceea ce se poate realiza prin demisie sau moțiune de cenzură", a spus Kelemen pentru Mediafax.

Acesta susține că a mai argumentat necesitatea alegerilor anticipate în anumite condiții, și anume să nu fie împreună cu alegerile locale, astfel că se pot organiza anticipate înainte cu 3 săptămâni de locale, dar nu împreună, iar pe de altă parte, nu trebuie modificate regulile jocului în timpul jocului și să rămână alegerea primarilor într-un singur tur.

„Un alt argument este că am avea posibilitatea să facem o reformă administrativă, o reformă electorală, deoarece e nevoie de o gândire mai profundă, nu de grabă. Din punctul nostru de vedere, noul Parlament, noua majoritate, ar avea posibilitatea să facă o reformă administrativă care să intre în vigoare treptat sau din 2025 în întregime. Din 2012, după demiterea Guvernului Ungureanu prin moțiune de cenzură, suntem într-o criză guvernamentală permanentă, am avut în acest interval 9 guverne și am depășit demult tradiția italiană", a explicat acesta.

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26