Kelemen Hunor, la întrevederea cu Dacian Cioloș: Comunitatea maghiară trebuie răsplătită cu încredere

Uniunea Democrată Maghiară din România consideră că în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş trebuie prevăzut un capitol dedicat minorităţilor, să fie aplicate legile privind folosirea limbii materne, iar specialiştii maghiari care lucrează în instituţiile deconcertate să fie păstraţi, se arată într-un comunicat al UDMR transmis joi AGERPRES.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a subliniat, miercuri, în întâlnirea avută cu premierul desemnat Dacian Cioloş că noul guvern trebuie să aibă în vedere şi revendicările comunităţii maghiare. 'În noul program de guvernare este nevoie de un capitol dedicat minorităţilor. De asemenea, trebuie examinată posibilitatea aplicării legilor referitoare la folosirea limbii materne. Comunitatea maghiară trebuie răsplătită cu încredere, în schimbul susţinerii pe care o acordă guvernului şi pe care a pierdut-o inclusiv din cauza retoricii naţionaliste din ultima vreme', a afirmat Kelemen Hunor, în timpul convorbirii purtate cu prim-ministrul desemnat.

Hunor: Această situație este inacceptabilă

În opinia liderului UDMR, 'trebuie început cu aplicarea legislaţiei' pentru că 'de la Legea Educaţiei şi până la prevederile legale referitoare la bilingvism, toate acestea au fost încălcate până acum de nenumărate ori, însă niciodată nu au existat consecinţe în urma acestor încălcări'. 'Această situaţie este inacceptabilă. Da, în România trebuie început cu restabilirea obligativităţii respectării legilor, sub toate aspectele, şi acesta este treaba guvernului', a afirmat preşedintele UDMR, citat în comunicat.

[citeste si]

De asemenea, în cursul întâlnirii avute cu premierul desemnat, Kelemen Hunor a arătat că, pentru comunitatea maghiară, 'obiectivul prioritar este educaţia, dar a atras atenţia şi asupra faptului că specialiştii maghiari care lucrează în instituţiile deconcentrate din diferite judeţe nu îndeplinesc sarcini trasate de partid, ci au dovedit, prin munca lor, că îndeplinesc în cel mai eficient mod îndatoririle profesionale'.

'Am arătat că dorim să păstrăm această prezenţă şi, iar în unele cazuri, unde este posibil, s-o întărim', a spus Kelemen Hunor.

Tot în cadrul întâlnirii de miercuri, preşedintele UDMR şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa modului în care sunt aplicate prevederile din Legea Educaţiei referitoare la comunitatea maghiară.

'Dintre acestea, cea mai gravă este situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, însă nu este respectată nici prevederea potrivit căreia în şcolile cu predare în limbile română şi maghiară trebuie numiţi directori adjuncţi maghiari. L-am informat pe prim-ministrul desemnat în legătură cu toate prevederile defectuoase din Legea Educaţiei care trebuie corectate', a arătat preşedintele Uniunii.

Kelemen spune că 'prim-ministrul desemnat trebuie să aibă putere de decizie în selectarea miniştrilor guvernului de tehnocraţi, dar, în acelaşi timp, societatea nu trebuie să se confrunte cu o situaţie în care în noul executiv ar fi incluşi, prin tot felul de metode obscure, şi oameni din partide, care reprezintă o ideologie anume'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel