Jubileul de diamant: Patru zile de festivități pentru regina Elisabeta a II-a

Gongul pentru cele patru zile de destivități destinate Jubileului de Diamant a bătut. Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dat startul sâmbătă festivităţilor fără precedent organizate pentru cei 60 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, suverana hotărând ca sărbătoarea să înceapă la hipodromul de la Epsom.

Deși seria de evenimente dedicate Jubileului de diamant al reginei Elizabeta a II-a a început oficial în luna februarie, prin comemorarea morţii regelui George al VI-lea, sâmbătă, la ora 13.00 (12.00 GMT), în centrul Londrei şi în mai multe puncte din ţară, s-au tras 41 de salve de tun în onoarea suveranei, marcând astfel debutul celor patru zile de festivități.

Pentru acet jubileu, britanicii beneficiază de patru zile libere, cu trei zile mai mult decât a fost acodat pentru un eveniment similar celebrat de regina Victoria, în 1897.

Jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii marchează împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron, fiind sărbătorit cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar şi cu consideraţie în contextul acestei perioade de austeritate.

Evenimentul de debut al festivităților a fost derby-ul Epsom, la dorința Elisabetei a II-a, deși este singurul în care caii reginei nu au fost premiaţi până acum, pasiunea pentru cai fiind la fel de puternică și la cei 86 de ani ai Majestăţii Sale. Regina a urmărit împreună cu prinţul Philip tradiționala cursă hipică de pe hipodromul de la Epson, unde toate cele 35.000 de locuri disponibile au fost vândute.

În cea de-a doua zi a festivităților va avea loc "big lunch" (marele prânz - n.r.), când milioane de oameni vor fi în parcuri, pub-uri şi pe străzile regatului.  Tot, duminică va avea loc și marea defilare nautică de pe Tamisa, spectacol care n-a mai fost văzut din secolul al XVII-lea, la care vor participa circa 1.000 de ambarcaţiuni.

În ziua următoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra. Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit.

Seara,  în faţa palatului Buckingham, va avea loc un concert extraordinar, la care vor participa nume sonore din industria muzicală, precum Paul McCartney, Tom Jones, JLS, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard şi Ed Sheeran.

În ultima zi a festivităților, pe 5 iunie, va avea loc o slujbă la catedrala Saint-Paul, după care regina se va plimba cu caleaşca pe străzile Londrei şi îşi va saluta publicul din balconul palatului Buckingham.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel