Jean-François Bohnert, propus la conducerea Parchetului Naţional Financiar

Procurorul francez Jean-François Bohnert, şeful Parchetului din oraşul Reims, a fost ales de ministrul justiţiei Nicole Belloubet pentru a conduce Parchetul Naţional Financiar din Franţa (PNF), a anunţat marţi, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al Cancelariei, potrivit publicaţiilor Le Figaro şi Le Dauphine.

Numele procurorului francez a fost propus Consiliului Superior al Magistraturii din Franţa, care va emite un aviz fără caracter obligatoriu. Jean-François Bohnert ar urma să îi succeadă Elianei Houlette la conducerea PNF, conceput ca o forţă de intervenţie contra marii delincvenţe financiare.

PNF a fost creat în urma scandalului Cahuzac, numele fostului ministru al bugetului din timpul preşedintelui François Hollande. Jerome Cahuzac avusese un cont ascuns în străinătate. Devenit operaţional în februarie 2014, PNF a devenit o armă importantă a noului arsenal antifraudă din Franţa.

Jean-François Bohnert a fost candidatul favorit al Consiliului UE pentru a conduce viitorul Birou al Procurorului Public European (EPPO). După audierea candidaţilor şi votul din comisiile europarlamentare, Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă drept candidatul favorit al Parlamentului European pentru şefia EPPO. Noul Parlament European, ales după scrutinul din 23-26 mai, şi-a reafirmat susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi drept candidatul său la şefia EPPO.

Potrivit articolului 14 al Regulamentului privind Biroul Procurorului Public European, "Parlamentul European şi Consiliul vor numi de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul va lua o decizie prin majoritate simplă". Numirea procurorului-şef european se face prin co-decizie de către Parlamentul European şi Consiliul UE.

EPPO urmează să acţioneze în cele 22 de state membre ale UE care au susţinut ideea creării sale, având obiectivul de a întări combaterea infracţiunilor la bugetul UE, cum sunt frauda, corupţia, spălarea de bani şi frauda transfrontalieră în materie de TVA.

În vârstă de 58 de ani, Jean-François Bohnert a activat în perioada 2003-2007 în cadrul Eurojust, organismul european de cooperare în materie de justiţie, ce are sediul la Haga. Revenit în Franţa în 2007, el devine succesiv procuror adjunct la Tribunalul din Dijon timp de patru ani, avocat general pe lângă Curtea de Apel din Bourges în 2011, procuror Rouen între 2013 şi 2016 şi procuror general al Tribunalului din Reims.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel