Japonia îi acordă Ucrainei 400 mil. dolari nerambursabili pentru a-și reface infrastructura critică

Foto: Japonia
Foto: Japonia

Japonia sare în ajutorul Ucrainei cu 400 milioane de dolari.

Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA) va acorda Ucrainei 400 de milioane de dolari sub formă de asistenţă nerambursabilă în cadrul Programului de reconstrucţie în situaţii de urgenţă, care vizează infrastructura critică.

Un acord în acest sens a fost semnat de reprezentanţi ai JICA şi ai Ministerului Comunităţilor, Teritoriilor şi Dezvoltării Infrastructurii de la Kiev - potrivit unui comunicat remis, sâmbătă, de partea ucraineană. În plus, Guvernul Japoniei va aloca 70 de milioane de dolari sub formă de granturi pentru refacerea Ucrainei prin mecanismul Programului ONU pentru Dezvoltare.

Ce înseamnă prezența japoneză tot mai mare în Europa.

În cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată de DefenseRomania, profesorul Valentin Naumescu a analizat cele două evenimente.

Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), preşedintele think-tank‑ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și  autorul volumului „Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea Consecințe pentru România”. 

El nu crede că prezența liderului japonez în Ucraina, în același timp când președintele chinez se afla în Rusia, e o coincidență. Profesorul Naumescu remarcă o schimbare în politica externă a Japoniei, care forțată de ascensiunea Chinei, înțelege că tabăra occidentală e soluția.

„Exact în ziua în care Xi Jinping își începea vizita la Moscova, premierul Japoniei se afla în Ucraina și vizita Bucea, precum și alte locuri încărcate cu acest simbolism tragic al agresiunii Rusiei în Ucraina. E o schimbare a profilului strategic în ultimii ani, schimbare accelerată de războiul împotriva Ucrainei”, arată Valentin Naumescu.

Citește întregul articol AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel