Teatrul Elisabeta ne invită duminică, 12 noiembrie, la ora 18.00, la o piesă de teatru în premieră națională, inspirata din corespondenta scrisa dintre Iulia Hașdeu si tatăl sau, B.P. Hașdeu! Mirela Stoian, autor si regizor, dezvăluie povestea din spatele primei piese de teatru despre Iulia Hașdeu.
"Gândul la acest spectacol m-a urmărit îndelung însă nu aveam destule informații despre Iulia. Aveam nevoie să o cunosc, să aflu cât mai multe despre ea. Și, printr-o fericită întâmplare, am făcut cunoștință cu Jenica Tabacu, directoarea Castelului Iulia Hașdeu, splendidul muzeu dedicat familiei Hașdeu care mi-a pus la dispoziție întreaga corespondență dintre tată şi fiică, pagini din jurnalul Iuliei, muzica pe care Iulia a transmis-o de dincolo de moarte tatălui ei şi nenumărate alte materiale din care să mă inspir. Un univers întreg! Cea mai mare surpriză, însă, am avut-o citindu-i scrisorile. Am fost uimită de…prospețimea lor. Păreau a fi scrise cu doar câteva zile în urmă și nu cu mai bine de o sută de ani înainte. Erau atât de vii, atât de plăcute lecturii, pline de umor, de vervă, cu un stil liber, debordând de energie bună.
Din toate informațiile pe care le aveam acum, îmi era din ce în ce mai greu să configurez un scenariu care să devină interesant pentru spectator. Pe cine mai interesează astăzi efortul, munca, ambiția, voința, patriotismul unui om? Pentru cine mai contează că ea, Iulia Hașdeu, a fost prima studentă româncă la Sorbona? Cine este azi curios să afle detaliile unei singurătăți geniale?
Şi atunci, am înţeles că spectacolul trebuie să pună în lumină nu doar frumusețea spiritului ei ci, mai ales, pe cea a sufletului ei. Motivul depărtării la care se face referire în spectacol este punctul de pornire într-o călătorie prin propria viață, oferindu-i astfel tatălui său șansa de a vedea momente din viața trăită departe de el. Astfel, ca într-un film de cinema, B. P. Hasdeu urmărește secvenței din viața fiicei sale, încercând să o înțeleagă mai bine, să găsească răspunsuri la întrebări rămase neadresate şi să poată găsi un sens vieții ce i-a mai rămas".(www.teatrulelisabeta.ro).
Tip spectacol: drama
Durata: 1h 45min (fără pauza)
Autor: text inspirat din corespondenta dintre Iulia Hașdeu si B.P. Hașdeu
Regie: Mirela Stoian
Distribuție: Tamara Roman, Raluca Ghervan, Stefan Velniciuc, Teodora Daiana Păcurar
Sinopsis:
Legătura afectivă dintre tată și fiica a fost atât de puternică încât nici măcar moartea nu a reușit s-o desfacă. Cine a fost cu adevărat Iulia Hașdeu? Cum au reușit sa supraviețuiască cei doi părinți cărora, nedrept si prematur, destinul crunt le-a răpit unicul copil? Sa fie moartea finalul călătoriei?
Daiana Păcurar, Mirela Stoian.
Iulia Hașdeu (n. 14 noiembrie 1869 – d. 29 septembrie 1888, București) a fost o tânără intelectuală română supradotată, scriitoare și poetă inclusiv de limba franceză, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hașdeu. S-a manifestat și în muzică (cursuri la Conservatorul din București, avea o minunată voce de soprană, după martorii contemporani) și pictură (cursuri particulare de desen și pictură la Paris). Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu