Italia: Provincia Tirolul de Sud riscă o dispută constituţională după schimbarea numelui italian

Provincia italiană Tirolul de Sud, predominant germanofonă, riscă o dispută constituţională cu guvernul central de la Roma după o decizie a consiliului local privind schimbarea unilaterală a numelui său italian, a relatat luni dpa.

Tirolul de Sud, o provincie muntoasă din apropierea frontierei cu Austria, este majoritar germanofonă, dar oficial bilingvă. Numele său oficial italo-german este Alto Adige/Südtirol. Provincia este una dintre cele două componente ale regiunii Trentino-Alto Adige/Südtirol, citează Agerpres.

Vineri, consiliul local a adoptat o hotărâre în baza căreia termenul italian 'Alto Adige' a fost schimbat în 'Provincia di Bolzano' (Provincia Bolzano), termenul în germană rămânând 'Südtirol'.

Formaţiunea Süd-Tiroler Freiheit, un partid secesionist, a susţinut amendamentul lingvistic, fiind de părere că numele 'Alto Adige' este o moştenire a dominaţiei fasciştilor italieni asupra regiunii.

În cazul în care nu se revine la denumirea 'Alto Adige', guvernul italian va sesiza Curtea Constituţională, a declarat duminică ministrul pentru afaceri regionale Francesco Boccia.

Profesorul de drept constituţional Michele Ainis a declarat luni pentru postul de radio italian RAI că decizia consiliului local din Tirolul de Sud este evident neconstituţională, întrucât numele oficiale ale regiunilor nu pot fi schimbate.

Liderul ales al Tirolului de Sud, Arno Kompatscher, a minimalizat gravitatea incidentului, dar a făcut un apel la folosirea corectă a terminologiei în dezbaterile viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel