Iranul AMENINȚĂ cu reluarea programului nuclear: „Aveți la dispoziție două luni!“

Hassan Rouhani, președintele iranian
Hassan Rouhani, președintele iranian

Iranul a decis să limiteze inspecțiile ONU asupra siturilor sale nucleare și să intensifice îmbogățirea uraniului în conformitate cu o nouă lege aprobată de parlamentul țării.

Administrația de la Teheran a decis să limiteze inspecțiile Organizației Națiunilor Unite asupra siturilor sale nucleare și să intensifice îmbogățirea uraniului în conformitate cu o nouă lege aprobată de parlamentul țării. Proiectul ar impune guvernului să reia îmbogățirea uraniului cu 20%, cu mult peste procentul de 3,67% convenit în cadrul acordului nuclear din 2015, dacă sancțiunile nu vor fi diminuate în două luni.

Totuși, președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat că se opune punerii în aplicare a legii, iar mesajul vine după uciderea țintită a principalului om de știință nuclear din Iran (mai multe detalii AICI). Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis săptămâna trecută, într-un atac asupra mașinii în care se afla. Iranul crede că Israelul și un grup de opoziție exilat au folosit o armă cu control de la distanță pentru a efectua eliminarea.

Conform legii, ratificată de Consiliul Gardian al Iranului, Teheranul va acorda două luni pentru semnatarii europeni ai acordului nuclear din 2015 să ia măsuri pentru a diminua sancțiunile asupra sectoarelor petroliere și financiare ale Iranului, impuse atunci când SUA a părăsit acordul, în 2018. Dacă sancțiunile nu vor fi fost diminuate până la termen, guvernul ar crește capacitatea de îmbogățire a uraniului cu 20% și ar instala centrifuge avansate, care sunt folosite pentru îmbogățirea materialului radioactiv, la instalațiile sale nucleare de la Natanz și Fordow, informează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel