Iran-Coreea de Nord. Macron, mesaj pentru Trump

Kim Jong-un
Kim Jong-un

Iranul va deveni "o nouă Coree de Nord" dacă SUA vor face să eșueze acordul nuclear semnat cu Teheranul în 2015, a atenționat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu publicat joi în săptămânalul american Time, informează AFP.

În interviu, Emmanuel Macron povestește că a încercat să-l convingă în octombrie pe președintele american Donald Trump să continue susținerea acordului nuclear. "I-am spus: 'Ce altă opțiune aveți? Ce propuneți? Dacă doriți să rupeți toate relațiile cu Iranul privind activitățile sale nucleare, veți crea o nouă Coree de Nord. Ce altă opțiune aveți? Să intrați în război, să atacați Iranul? Ar fi o nebunie'".

Fără a-l denunța în mod oficial, Donald Trump a refuzat la 13 octombrie să "certifice" textul negociat timp de doi ani și încheiat între Teheran și grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Franța, Marea Britanie și Germania), acord menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arme nucleare.

Acum mingea e în terenul Congresului, chemat să înăsprească textul de către președintele american, ce amenință cu o retragere totală a SUA din acest acord dacă cererile sale nu vor fi satisfăcute.

Pentru Macron, situația ar putea degenera. "Am trăit deja aceasta în cazul Coreei de Nord. Și dintr-odată ne vom trezi în zece sau 12 ani fără niciun control, dar cu armă nucleară (în Iran)", a atenționat Macron.

Președintele francez estimează de asemenea că Donald Trump nu are un "plan B" după ce a anunțat în iunie retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, semnat în 2015 de 195 de țări, în lipsa unei renegocieri menite să facă termenii acordului mai favorabili pentru Washington.

"Nu puteți renegocia cu 180-190 de țări, nu merge așa ceva", afirmă Macron că ar fi spus și că i-ar fi cerut lui Donald Trump "să-și revizuiască decizia". "Nu sunteți de acord, însă care este planul vostru B? Nu cunosc planul vostru B", a spus el, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel