Irak, solicitare la ONU împotriva SUA: "Legea junglei"

Donald Trump
Donald Trump

Irakul solicită Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacul american.

Irakul a cerut luni, într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, condamnarea atacului realizat vineri pe teritoriul său de către Statele Unite în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani şi locotenentul irakian al acestuia Abu Mehdi al-Muhandis, pentru ca "legea junglei" să nu domine relaţiile internaţionale, informează marţi AFP, citează Agerpres.

Agresiune împotriva poporului

 

Această operaţiune americană "reprezintă o agresiune împotriva poporului şi a guvernului irakian, o încălcare flagrantă a condiţiilor legate de prezenţa forţelor americane în Irak şi o escaladare periculoasă care ar putea duce la un război devastator în Irak, în regiune şi în lume", a declarat ambasadorul irakian la ONU, Mohammed Hussein Bahr-Aluloom.

Legea junglei

 

Irak solicită Consiliului "să-şi îndeplinească responsabilităţile şi să se asigure că cei care au comis astfel de încălcari, care nu doar încalcă drepturile omului, dar şi dreptul internaţional, făcând să prevaleze legea junglei în cadrul comunităţii internaţionale, să fie traşi la răspundere", a adăugat diplomatul irakian.

Scrisoare de trei pagini. Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate

 

În scrisoarea de trei pagini, ambasadorul irakian nu solicită în mod explicit o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate cu privire la ultimele evoluţii. Irakul nu este membru al Consiliului, dar poate solicita o reuniune prin intermediul uneia din cele 15 ţări care alcătuiesc cea mai înaltă instanţă a ONU, responsabilă de garantarea păcii în lume, precizează AFP.

Scrisoarea reprezintă concretizarea anunţului de duminică al ministerului de externe irakian privind intenţia de a adresa o plângere Consiliului de Securitate al ONU.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23