Ion Diaconescu, Nelson Mandela de România

ziare
ziare

Revista presei de astăzi nu îşi găseşte substanţa. Toate ziarele la unison tratează subiectul morţii lui Ion Diaconescu, fostul lider al PNŢCD, dar mai important, cred eu, deţinut politic marcant.

Faptul că noi tinerii de astăzi nu ştim cum a fost atunci este un adevăr, dar istoria ne ajută să măcar să nu uităm. Nu putem şti cum a fost şi nici nu rem să aflăm. Sacrificiul celor de la Revoluţie tocmai de aceasta a fost făcut, pentru ca noi să nu aflăm.

Născut în data de 25 august 1917, Ion Diaconescu a fost un politician român care a luptat, în cursul carierei sale, împotriva regimului comunist. El a fost deţinut politic timp de 17 ani între anii 1947 şi 1964. Din 1936 până în 1947 el a fost un membru marcant al Partidului Naţional Ţărănesc. După 1989 a fost în conducerea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, fiind ales deputat în Parlament în trei legislaturi consecutive.

"Era un om deosebit de optimist, foarte simpatic, cu o conversaţie uşoară. Îşi menţinea această notă de optimism. Ultima dată când l-am văzut a fost în iunie, anul acesta. A suferit foarte multe în ultima perioadă datorită dezmemării partidului. A trecut cu uşurinţă peste anii de puşcărie. A plecat cu speranţa că partidul va reveni şi că suferinţa nu va fi de pomană", a declarat Rodica Coposu, sora lui Corneliu Coposu, la Realitatea TV. "Aflu cu stupefactie aceasta veste, m-am bucurat ca s-a eliberat din spital zilele trecute. Privesc cu regret stirea, condoleante. Am fost adversari la inceputul anilor 90, dar am avut relatii civilizate si cu domnul Diaconescu, si cu domnul Coposu. Au fost mai multe momente, prima intalnire a noastra a avut loc pe 10 ianuarie, eram presedintele CFSN si am primit delegatia PNTCD. A fost prima noastra intalnire, au vrut sa se prezinte ca reprezentantii partidului istoric, a fost primul contact politic. Cunosteam doar doi, pe poetul Ion Alexandru si inca un baiat. A fost o discutie civilizata. Apoi urmatoarea a fost pe un fond mai tensionat, pe 28 ianuarie, atunci am pus bazele CPUN, iar domnul Diaconescu a fost unul din membrii CPUN. Am amintiri multe si ele sunt eminamente pozitive, in ciuda disputei politice. Am fost impreuna la Paris, am fost impreuna, am participat la un dialog, in care fiecare reprezentam tara. E o generatie care a avut o experienta si o viata, e greu sa mai ai asemenea generatii. A facut si inchisoare, eu ii respectam si pentru acest lucru. Vor trece ani pana se va forma o generatie de politicieni cu aceeasi soliditate", a spus Ion Iliescu la Realitatea TV.

Sunt doar două dintre declaraţiile oamenilor care l-au cunoscut bine şi care pot emite păreri pertinente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel