Iohannis - Ponta. Cristache surprinde: M-am gândit îndelung dacă să public sau nu. E vremea să mărturisesc

Ionuț Cristache
Ionuț Cristache

Jurnalistul Ionuț Cristache a făcut o mărturisire cu privire la alegerile prezidențiale din 2014.

"E vremea să fac o mărturisire deși m-am gândit îndelung dacă să o public sau nu. Fix acum 4 ani de zile intrăm într-o secție de votare și-mi anulăm votul. Nu puteam vota cu Ponta pentru că reprezenta tot ce nu-mi doream de la un om care acapara, pe zi ce trecea, din ce în ce mai multă putere, se înconjura de oameni din ce în ce mai harnici în a-i obtura realitatea, în a-i amplifică fricile și în a-i hrăni excesele și pentru că pur și simplu nu mă mai puteam ascunde de el pe nicăieri. Era inflație de Ponta! Dacă ar fi putut, consilierii l-ar fi pus și pe borcanele de zacuscă! Nu puteam vota, în schimb, nici cu Iohannis, din motivele pe care acum le intuiți, le știți, le vedeți și culmea, le văd azi chiar și cei mai fanatici dintre susținători. Un om care-și ocultează trecutul(de la carieră , la avere), neinteresat să răspundă argumentat unor întrebări de bun-simț, un om care fuge de presă, fuge de confruntări “prefera să piarda” în loc să se bată pentru ce ar putea avea și pentru ce ar putea oferi nu mă reprezenta", a scris Cristache pe Facebook. 

"Aș fi preferat sincer să mi se infirme"

Din nefericire, tot ce intuiam avea să mi se confirme în acești 4 ani. Aș fi preferat sincer să mi se infirme. Odată la un timp primesc următoarea intree: de ce îl amendezi pe Iohannis mai des decât pe orice alt politician? Și nu obosesc în a explica și acum vreau să o fac și public. Pentru că m-am iluzionat, după ce a câștigat alegerile, că milioane de votanți, deși nu am crezut inițial în el, așa cum v-am mărturisit deja, că o data ajuns la Cotroceni va fi altfel. Și va fi altfel nu neapărat prin prisma lui ci prin forța împrejurărilor, a entuziamului social, a tot ce a reprezentat înfrângerea lui Ponta! A fost o iluzie similară cu cea din care s-a hrănit generația părinților mei, iluzia Constantinescu (și după el chiar au rămas câteva lucruri bine făcute, bașca, a mai și avut decența de a nu mai candida pentru un nou mandat). Așadar, m-am setat să cred în mitul neamțului, să cred că reflexele politicianiste vor dispărea de la Cotroceni, să cred că Iohannis va găsi o modalitate de a ne urni din contemplarea noastră mioritică, că ne va da jos din patul istoriei în care ne cuibărim, moțăind a lene de niște ani, că el va fi un bun ceas deșteptător pentru noi toți, că nu va trece luna fără că el împreună cu soția să viziteze un spital, o școală, o grădiniță, un șantier, o regiune de țara, că nu se va lasă până când, că profesor, nu va vedea salariile acestora dublate, că se va bate pentru fiecare kilometru de autostradă(măcar până la Sibiu), că ne va arată tuturor ce înseamnă România lucrului bine făcut și că se va bate, în definitiv, pentru România!

Speranțe deșarte

Am sperat că vom avea chiar și o prima-doamnă implicată social. Că țara asta se vindecase cumva de complexul lui Leană Ceaușescu și era gata să accepte “institutia primei doamne”. Ca profesor de engleză am crezut că doamna va lansa, nu știu, programul “Shakespeare în fiecare școala”, că va iniția programe de burse pentru copii neajutorați, că se va implică în cazuri sociale, că va sprijini ridicarea de școli și biblioteci, mai ales în zone defavorizate…Si știți de ce m-am iluzionat că un bou? Pentru că toate astea puteau fi făcute, pentru că scânteia foarte puternic acea particula emoțională, pentru că veneau pe un val de simpatie socială cum nu mai exista. Pentru că în sfârșit doi profesori, puteau preda României o lecție istorică, așa cum am mai primit, culmea ironiei, tot de la un neamț!

"A făcut fix invers"

Dar să revenim la Cel Mai Votat dintre Pământeni! Personal am sperat la un mediator, am sperat că Iohannis va reuși să lipească ce a frânt regimul Băsescu în noi. Am sperat că va termina cu Securitatea, cu oamenii lui Băsescu, cu metehnele acelui regim și că o vom luă cu toții de la capăt. În schimb, a făcut fix invers. Cu ceva mai puțin elan și talent i-a repus sau menținut pe oamenii lui Băsescu în funcții, s-a lăsat cântat și încântat de aceiași lăutari de presă, s-a înconjurat de consilieri care nu îndrăznesc să-i bată la ușă și pe care nimeni nu i-a văzut, nu i-a auzit și nimeni nu știe ce-i recomada, a cultivat același tip de discurs agresiv, dar cumva mai arogant și mai sâcâitor decât al predecesorului, a ales o echipă și nu fluierul de arbitru și a început să joace, fără chef, când și când, pentru o cauza.

"A ales vacanțele"

Asta în planul acțiunii politice! În plan personal…a ales confortul. Vacanțele! Sportul! Plimbările! Loisirul! În cea mai săracă țara din UE avem un președinte jucător de golf a cărui grijă, încă din prima zi de mandat a fost să dărâme pereții etajului 1 a Vilei de Protocol din Primăverii pentru a-și face un dormitor de 300 de m2 ! Timp de 4 ani nu a ieșit din Palat și din bulă de confort. A plecat când în Tenerife, când în Miami, când el știe unde. Nu a călcat într-un spital, nu a fost pe vreun șantier, nu a mers la nicio inundație, nu știu dacă a văzut Deltă Dunării, de pildă! Nici voi nu știți! Pentru că avem un președinte care nu prea știm cu ce se ocupă! Nu acordă interviuri, nici măcar jurnaliștilor care, din rațiuni nu foarte diverse, încă se mai atârnă de mitul sau. În 4 ani nu a emis o idee, nu ne- arătat o direcție  cu toate astea  vrea ceva de la noi.  un mandat! Acum  de ce uneori scriu  mult despre el decât despre alții? Pentru că mă simt prostit și pentru că sunt nervos pe mine că m-am lăsat dus de nas și, mai ales, pentru că mă văd peste un an, din nou, în cabina de vot, anulându-mi votul. Despre ceilalți nici n-are rost să mai scriu. Deziluzia în raport cu ei nu există, pentru că nu a există naivitatea iluziei și nici nu va mai exista!”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel