Iohannis, în Franța. Chirieac: Țineți foarte bine minte!

Klaus Iohannis și Emmanuel Macron
Klaus Iohannis și Emmanuel Macron

Aflat în vizită în Franța, președintele României, Klaus Iohannis, a întârziat, făcându-l pe președintele Franței, Emmanuel Macron, să aștepte minute bune în plină stradă. Invitat în platoul Antena 3, analistul politic Bogdan Chirieac a comentat acest subiect, declarând că este un eveniment diplomatic grav.

Este genul de acțiune care poate compromite definitiv, în timpul mandatului lui Emmanuel Macron, relația Franței cu România. Este genul de situație care poate avea consecințe nebănuite. Știu că pare absurd, dar, în relațiile între state, în ciuda tuturor tratatelor semnate, a legăturilor instituționale, legăturile personale rămân, totuși, determinante. Țineți foarte bine minte că, în Austria, când a fost ales un extremist, fiindcă vorbise public, nu la televizor, ci la o reuniune, foarte urât despre președintele Franței de atunci, Austria a fost supusă sancțiunilor Uniunii Europene, la începutul anilor 2000”, a spus, la Antena 3, Bogdan Chirieac.

Inadvertență a sistemului de protecție

„În cazul de față, însă, în mod evident, este o inadvertență a sistemului de protecție din Franța. Eu sper că este asta, și nu este altceva. Fiindcă SPP-ul francez, ca să-i spunem așa, a avut datoria să se coordoneze. Odată ce președintele se află pe teritoriu străin, la fel cum șefi de stat care vin în România intră în grija permanentă a serviciului specializat, în cazul României, SPP, în cazul Statelor Unite, Secret Services. Francezii au și ei un serviciu dedicat pentru asta”, a precizat Bogdan Chirieac.

Eveniment diplomatic grav

„Ofițerii care se ocupă de dispozitivul lui Macron și de cel al lui Iohannis trebuiau să comunice între ei și să stabilească de comun acord ora întâlnirii. Practic, președintele Macron trebuia să ajungă cu un minut înaintea președintelui României, pentru a-l întâmpina. Îmi doresc foarte mult ca lucrul acesta să fie cauza acestui eveniment diplomatic grav. Este un eveniment diplomatic grav acesta. Dar sper foarte mult că el nu poate fi purtat părții române. Adică, președintele Iohannis nu a venit cu taxiul și nici cu SPP-ul românesc, chiar dacă are un aghiotant. A fost adus de forțele specializate franceze”, a mai spus Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel