Iohannis: Implicarea tinerilor în viața publică - crucială pentru schimbarea culturii politice actuale

Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj cu ocazia acordării înaltului patronaj pentru programul "Capitala Tineretului din România", ediția 2017, în care afirmă că implicarea tinerilor în viața publică este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale.

"Implicarea tinerilor în viața publică, atât direct, cât și prin organizații reprezentative, este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale. Sper ca inițiativele civice, sociale sau culturale ale tinerilor să devină o parte din ce în ce mai importantă a vieții noastre și vă asigur de tot sprijinul meu în acest sens", afirmă șeful statului în mesajul prezentat de consilierul de stat Ligia Deca, potrivit unui comunicat de presă, transmite Agerpres.

El susține că "summitul tinerilor este genul de eveniment care contribuie la construirea unei societăți a dialogului, în care diverse grupuri din societate își pot exprima opiniile și pot discuta problemele presante într-un cadru incluziv și deschis".

Președintele Iohannis subliniază că în lipsa unei apropieri de anumite comunități și, mai ales, de nevoile lor specifice, nu vor fi generate niciodată schimbări autentice, care să vină în întâmpinarea așteptărilor reale ale oamenilor.

Citește și: Ponta, adevărul despre "SISTEM". Iohannis, doar un pion

"În acest sens, ideea de a desemna o 'Capitală a Tineretului din România' are potențialul de a deveni un catalizator pentru astfel de transformări la nivel local, menit să aducă tinerii în centrul procesului de dezvoltare urbană. Sper că va genera un nou model de relaționare între autoritățile locale, asociațiile de reprezentare ale tinerilor și comunitate", precizează șeful statului.

El arată că importanța acestor eforturi nu trebuie subestimată, punctând că în Europa se pune problema unei noi abordări a integrării tinerilor în societate și pe piața muncii, ca urmare a reducerii oportunităților de care aceștia beneficiază. Șeful statului menționează că pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, se observă dispariția progresului economic intergenerațional care în trecut era considerat firesc.

Președintele Iohannis afirmă și că tinerii din multe state sunt mai săraci ca generațiile anterioare și au probleme în a începe o viață independentă sau în a-și întemeia o familie.

"În acest context, am acordat înaltul patronaj ediției din 2017 a programului 'Capitala Tineretului din România', ca punct de pornire în efortul comun de a readuce problemele tinerilor în prim-planul spațiului public din România", arată șeful statului.

El precizează că această inițiativă are nevoie de măsuri suplimentare de susținere, inclusiv prin corelarea politicilor de tineret între autoritățile publice centrale.

"Tinerii se vor putea regăsi în centrul strategiilor de dezvoltare comunitară doar printr-o colaborare constantă între primării, consilii județene și locale, organizații de tineret, mediul privat sau alți reprezentanți din societatea civilă", completează Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel