Introducere în Graffiti-ul European

Graffiti-ul a obligat guvernele unor numeroase ţări să fie inventive şi să creeze sisteme de securitate cât mai sofisticate, pentru a ţine departe  scriitorii pasionaţi de “mâzgalirea” trenurilor si a metrourilor. Filme sau documentare ca: Style Wars, Kings and Toys, Bucharest Subway Graffiti ne arată cum stau lucrurile.

Autor: Mihaela Budescu

Franţa

Metroul francez se număra printre suporturile favorite ale grafferilor, pentru a defila purtand capodoperele artistice. Deşi se pot lăuda cu cel mai rapid tren nemagnetic din lume – TGV-ul francezii ţin să îl neglijeze şi să il lase pradă grafferilor.

Germania

Este supranumită capitala graffiti-ului european, pentru că a fost un timp când toate trenurile erau desenate, ceea ce multora le amintea de începutul glorios al acestui fenomen in Statele Unite. În ultima vreme,cei care curată vopseaua şi-au propus să şteargă imediat desenele, înainte să ajungă în trafic. O poză facută desenului pe un tren în circulaţie este o mândrie pentru orice writter.  Deşi nu au apucat să mai captureze o astfel de fotografie,aceştia sunt mulţumiţi cu experienţa. Unii ar zice că doar muncesc degeaba.

Spania

Grafferii spanioli au cu totul o altă tactică. Unul din membrii grupului, aflat în tren, trage semnalul de alarmă. Camarazii lui profită de timpul staţionării pentru a-şi face treaba.

Suedia

Problema graffiti-ului a pus fabricanţii garniturilor de metrou să îşi folosească imaginaţia. Oamenii de acolo au trecut prin atâtea încât driverii sunt instruiţi şi obligaţi să nu coboare pentru a fugării writterii, ci să îi fotografieze cu un aparat, care se afla în dotarea metroului, pentru ca mai apoi să fie făcute dosare penale celor care le-au perturbat slujba.

Statele Unite

Aici întalnim unul din cele mai periculoase şi imposibile sisteme de securitate. În anii ’90 au fost luate măsuri drastice de eradicare a graffiti-ului de pe metrouri. Aceştia au pus garduri duble, cu terminaţie de sârmă ghimpata, între care se afla câini antrenaţi să nu lase pe nimeni să treacă.

După ce nimeni nu mai spera să vadă desene în New York, în 2007 a ieşit din depou un “whole train”, adică 10 vagoane  pe care scria “MADE YOU LOOK”.

România

Bucureştiul este recunoscut pentru garniturile vechi de metrou care înca sunt desenate, dar care vor fi scoae în curand din circulaţie.  Suedezii, cei de la care sunt cumpărate noile garnituri, au avut grija să pună un strat impermeabil vopselei  pe acestea , astfel că vopseaua se şterge cât ai zice… peşte!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel