Intervenţia de la Elias a prelungit viaţa Lianei cu 7 zile. Salvarea era, de la început, imposibilă

Dumitrescu_Liana
Dumitrescu_Liana

În prima noapte petrecută la Spitalul Elias, medicii de gardă au efectuat o intervenție care a împiedicat, pentru moment, moartea deputatei Liana Dumitrescu. Potrivit unor surse medicale, pacienta avea o boală rară de sânge, al cărei tratament era însă neglijat.

Evitarea unei  coagulări spontane a sângelui, dar și a  hemoragiei  este asigurată la persoanele sănătoase de un echilibru între unele proteine din sânge, implicate în acest proces. Defectul genetic întâlnit în cazul Lianei Dumitrescu o expunea unui risc permanent de tromboză. Tromboza este o afecțiune prin care se formează un cheag de sânge pe o venă profundă. Afectează în principal venele mari. Cheagul poate bloca fluxul sangvin, cauzând edem (umflare) și durere.  În cazul Dumitrescu, blocarea fluxului de sânge în cea mai importantă venă a capului a produs un edem care risca să distrugă complet țesutul cerebral, inclusiv structurile trunchiului cerebral care coordonează respirația sau alte funcții vitale.

Medicii au practicat rapid o craniotomie (au deschis cutia craniană, printr-o secțiune osoasă) ceea ce a decomprimat creierul și a prevenit decesul în interval de ore sau chiar minute. Din păcate, distrugerea era ireversibilă. Pacienta se afla deja în moarte cerebrală și a  fost menținută în viață de aparate, sub o perfuzie permanentă cu substanțe care previn șocul și controlează funcția cordului. Cel mai probabil, decesul s-a produs prin fibrilații ventruculare repetate, care au epuizat mușchiul cardiac.

Factorii care favorizează tromboza, potrivit Institutului de Sănătate din SUA, sunt sarcina, tumorile maligne, intervențiile chirurgicale importante, traumatismele, anticoncepționalele sau trombofiliile ereditare, cum a fost cazul Dumitrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel