Inginerii români au pus la punct un nou motor electric supraconductor pentru care aşteaptă brevetarea

Un nou tip de motor electric supraconductor destinat economisirii de energie electrică a fost conceput de către specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE-CA), inovaţia aflându-se, la ora actuală, în stadiul de a fi brevetată.

Potrivit unui comunicat de presă al ICPE-CA, motorul electric supraconductor a fost gândit pentru exploatare, astfel încât randamentul să fie mai mare decât în cazul electromotoarelor clasice, bobinate cu cupru.

Inovaţia este realizată cu ajutorul materialelor supraconductoare cu temperatura critică ridicată, aşa-numitele materiale HTS, care funcţionează la temperatura azotului lichid.

Printre avantajele noului motor electric se află: dimensiunea redusă cu până la 30% faţă de gabaritul motoarelor clasice, masa redusă cu 30% din masa motoarelor clasice şi, nu în ultimul rând, randamentul mai ridicat cu câteva procente comparativ cu cel rezultat de la motoarelor anterioare, putând să urce până la 99%.

Motorul electric supraconductor poate fi utilizat în toate domeniile industriale care apelează la motoare electrice de putere, dar şi în transport, în special cel naval.

Inginerii români care au conceput noul motor spun că inovaţia reprezintă o premieră în domeniul maşinilor electrice, având drept consecinţă reducerea substanţială, în perspectivă, a consumurilor energetice.

În prezent, ICPE-CA a demarat procedura de brevetare a motorului electric supraconductor.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel