Independență Catalonia. Juncker: Spania nu încalcă statul de drept

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a respins luni ideea că Spania ar încălca statul de drept prin măsurile luate împotriva liderilor separatiști catalani și și-a reafirmat încrederea în justiția spaniolă și în cea belgiană.

'Nu văd ca statul de drept să fie încălcat de către autoritățile spaniole. Cred mai degrabă că încalcă legea aceia care nu respectă ordinea constituțională spaniolă', a spus Juncker la prezentarea unui raport al Comisiei Europene.

El s-a referit astfel la foștii membri ai guvernului catalan care, după ce parlamentul Cataloniei a votat o declarație de independență, au fost arestați preventiv de justiția spaniolă ori a fost întocmit un mandat de arestare pe numele lor și remis autorităților din Belgia, țară unde fostul premier catalan Carles Puigdemont împreună cu patru dintre foștii săi miniștri au venit pentru a nu fi arestați de o justiție pe care Puigdemont o consideră 'politizată'.

Întrebat de criticile cu privire la independența sistemului judiciar din Spania, președintele executivului comunitar a insistat că el are încredere în autoritățile judiciare, 'atât spaniole cât și belgiene', cele din urmă fiind nevoite să ia o decizie cu privire la extrădarea către Spania a lui Puigdemont și a celor patru foști miniștri, care s-au predat autorităților belgiene și au fost apoi eliberați condiționat.

Cât despre 'tăcerea' instituțiilor europene față de situația din Catalonia, Juncker a admis că acestea nu au 'răspuns tuturor așteptărilor', dar a ținut să adauge că UE 'are ca fundament statul de drept, care trebuie respectat'.

'Europa și-a exprimat convingerile, care se bazează pe tratate. Ceea ce se întâmplă în Catalonia, regiune spaniolă față de care am toată simpatia, nu privește Europa, întrucât soluțiile derivă din ordinea constituțională și juridică internă a Spaniei', a reafirmat Juncker, consecvent declarațiilor date până în prezent de el și de instituțiile comunitare, în care criza provocată de emiterea declarației de independență a Cataloniei a fost calificată drept o problemă internă a Spaniei, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel