Incendiu la Salonta, două hale cu plastic ard. Octavian Berceanu: „Avem ancheta în lucru”

Pixabay /  Incendiu la Salonta
Pixabay / Incendiu la Salonta

Un incendiu a izbucnit la 2 hale cu mase plastice din apropierea orașului Salonta. 

Vineri dimineață, un incendiu puternic a izbucnit la un depozit de deșeuri plastice reciclabile din apropierea localității Salonta. Incendiul a cuprins 2 hale. 

Fumul se îndreaptă spre Ungaria

Fumul toxic rezultat din incendiul izbucnit la depozitul de deşeuri plastice de la Salonta este îndreptat de vânt către Ungaria, respectiv localitatea Gest, a declarat vineri, pentru AGERPRES, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

"Fumul merge exact către localitatea Gest din Ungaria. Direcţia fumului este pe nord, nord-vest, aşa ziceau colegii de la Poliţia de frontieră. Din ce s-a discutat la faţa locului, poliţia de frontieră a anunţat autorităţile maghiare, în baza protocolului, despre această poluare transfrontalieră", a declarat Sever Şerbănescu.

Potrivit comisarului şef, reprezentanţii firmei SC Granuplast Direct SRL au precizat că pe suprafaţa depozitului se găsesc 1.300 de tone de deşeuri de material plastic şi granule, rezultate în urma mărunţirii deşeurilor. Ei colectează deşeurile din plastic, le toacă cu utilaje speciale şi apoi le distribuie unor firme.
 
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor vor demara luni un control la această firmă, după ce au lăsat vineri o invitaţie administratorului societăţii de a se prezenta la începutul săptămânii viitoare la sediul instituţiei.

"Vrem să vedem modul de gestionare a acestor deşeuri, într-un control complex", a precizat Şerbănescu.

Știrea inițială

„La ora 3.41, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu de mare amploare la un depozit de deşeuri plastice reciclabile situat în localitatea Salonta. Pentru gestionarea evenimentului, la faţa locului au fost mobilizaţi de urgenţă peste 30 de pompieri, cu opt autospeciale, din care şapte autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi autospeciala de primă cercetare de evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară, precum şi un echipaj de prim-ajutor calificat”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Crișana, Camelia Roșca, conform hotnews.ro.

Incendiul ardea în curtea depozitului la sosirea pompierilor, la o hală de 1.300 de metri pătrați, apoi generalizându-se la o altă hală de aproximativ 600 de metri pătrați. Nu au fost înregistrate victime. 

Garda de mediu a deschis o anchetă

La locul incendiului izbucnit vineri, 9 iulie, s-au deplasat comisarii Gărzii de Mediu Bihor, care, după stingerea incendiului, vor demara un control. În cazul în care fumul va fi purtat de vânt spre oraș, va fi emis un mesaj Ro-Alert pentru localnicii din Salonta. 

„Ard materiale plastice, granule din plastic, care sunt folosite în industria maselor plastice. Fumul merge către o localitate din Ungaria și acolo există un disconfort olfactiv pronunțat. La incendiu participă numeroase echipaje de la ISU, se face o determinare a concentrației de monoxid de carbon degajat, există depășiri evidente ale acestui compus, dar din fericire, în momentul acesta nu avem o degajare de fum care să se îndrepte spre Salonta, direcția vântului este cumva nord-vest”, a declarat Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu la DIGI24. 

Se pare că proprietarul depozitului știa de anumite nereguli găsite de autoritățile venite în control. 

„Avem ancheta în lucru, toți sunt concentrați în momentul de față pe reducerea efectelor incendiului și stingerea incendiului. După ce se va stinge incendiul vom continua ancheta și venim și  cu rezultate”, a mai adăugat șeful Gărzii de Mediu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel