Igor Dodon acuză SUA pentru criza de la Chişinău

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, acuză Statele Unite ale Americii că au generat criza de la Chișinău pentru o obține unirea Republicii Moldova cu România la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918.

Într-un interviu acordat cotidianului rus Komsomolskaia Pravda, citat de Mediafax, Dodon afirmă că SUA au un plan „înspăimântător": unificarea Republicii Moldova cu România, în 2018, pentru a marca un deceniu de la Marea Unire.

„De ce să fie investiţi bani într-o ţară mică precum Republica Moldova, de ce s-ar implica cineva în problemele din această ţară, pentru a o salva de la foamete?! Acum, americanii au un alt plan, mai înspăimântător, numit «Unirea 2018», unificarea Republicii Moldova cu România pentru a marca un secol de la Marea Unire din 1918", a declarat Dodon.

La Chișinău au loc proteste împotriva Guvernului condus de Pavel Filip, învestit de Parlament pe 19 ianuarie. Protestele sunt organizate pe de o parte de Platforma Demnitate şi Adevăr, o mişcare neafiliată politic condusă de Andrei Năstase și, pe de altă parte, de Partidul Nostru (prorus, centru-stânga), condus de primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, şi de Partidul Socialiştilor (PSRM, prorus, extremă-stânga), condus de Igor Dodon.

[citeste si]

De asemenea, la o întâlnire cu ambasadorul ceh care a avut loc joi, la Chişinău, Igor Dodon, a mai acuzat SUA   că urmăresc "transformarea Republicii Moldova într-un poligon antirusesc în Europa de Est".

Liderul moldovean a criticat o clauză din bugetul Statelor Unite care prevede un ajutor de zeci de milioane de dolari acordat Chişinăului pentru contracararea propagandei şi influenţei ruseşti.

De asemenea, Dodon i-a prezentat ambasadorului ceh rezultatele vizitei recente pe care a făcut-o la Duma de Stat a Moscovei, unde a semnat înţelegeri cu un partidul rusesc Spravedlivaia Rossia.

Potrivit lui Dodon, Rusia este principalul partener strategic al R.Moldova. "Colaborarea dintre deputaţii PSRM şi colegii lor ruşi serveşte obiectivelor de depăşire a crizei în raporturile moldo-ruse şi contribuie la consolidarea securităţii în Europa de Est", a subliniat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel