Iaşi: Un liberal din Consiliul Local cere ca municipalitatea să ofere ajutor pentru plata bonelor

Consilierul local liberal Etienne Ignat propune ca bonele să fie plătite din banii municipalităţii, din cauza lipsei locurilor disponibile în creşele din municipiul Iaşi, fapt care afectează tot mai mulţi părinţi. 

Conform acestuia, în perioada 2019 - 2020, 580 de copii nu au fost admişi din cauza numărului prea mic de locuri în creşele de stat. 'Pentru a veni în sprijinul părinţilor ai căror copii au rămas fără loc la creşă, propunem acordarea unui sprijin financiar pentru plata bonelor, bani ce vor fi alocaţi din bugetul local.

Reamintim opiniei publice că în CL, la propunerea consilierului liberal Răzvan Timofciuc, a fost aprobat un amendament pentru alocarea de fonduri în vederea construirii a cinci creşe în Municipiul Iaşi. Pentru anul 2018, din bugetul local alocat Direcţiei Creşe au fost efectuate plăţi în valoare de 9.777.398 lei, asigurate în proporţie de 28,4% de la buget de stat, şi 71,6% de la buget local, pentru un total de 896 de locuri disponibile, conform raportului publicat de Direcţia Creşe', afirmă consilierul local PNL Etienne Ignat, într-un comunicatul de presă.

El precizează că anual, pentru fiecare copil, municipalitatea cheltuie 10.912 lei, respectiv 909 lei lunar. 'Cu toate aceste eforturi, la nivelul municipiului cererea depăşeşte capacitatea fizică de suplimentare a locurilor. Iaşiul este unul dintre oraşele cu cele mai mari procente de locuitori cu vârsta sub 18 ani, respectiv 19,1%, în 2018. Cauza este rata natalităţii, care la Iaşi înregistrează valoarea cea mai mare comparativ cu celelalte oraşe - 11,3 naşteri la o mie de locuitori, dar şi cu media naţională, de 9,3 naşteri la o mie de locuitori, în 2017. 92% dintre oraşele mari supuse analizei au înregistrat, în ultimii 18 ani, scăderi ale populaţiei. Cea mai mare scădere raportată este în municipiul Brăila, - de 13% din populaţie - în perioada analizată.

La polul opus avem trei oraşe - Iaşi, cu o creştere a populaţiei de 13%, Suceava - 3 % şi Cluj-Napoca - 1%. În acest sens, vom propune o iniţiativă în Consiliul Local al Municipiului Iaşi pentru aprobarea unei metodologii de acordare a ajutorului pentru plata bonelor', declară, prin intermediul comunicatului de presă, consilierul local Etienne Ignat. Conform proiectului acestuia, pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor categoriile de persoane eligibile, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 3.500 lei.

'Ajutorul pentru plata bonelor se acorda după cum urmează: un ajutor de 710 lei pentru un venit familiar până la 2080 lei, 550 lei pentru un venit familiar între 2081-2500 lei, 390 lei pentru un venit familiar între 2501-3000 lei, respectiv un ajutor de 250 lei pentru un venit familiar între 3001-3500 lei. Persoanele care nu au domiciliul pe raza administrativă a municipiului Iaşi, care au obligaţii la bugetul local ori beneficiază de concediu sau indemnizaţie acordată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, nu pot beneficia de acest ajutor', se menţionează în proiect.

'Din punctul meu de vedere, această soluţie este una provizorie, ce vine în sprijinul familiilor care, din păcate, nu au prins un loc la creşa publică. Soluţia noastră este aceea de a construi cât mai multe creşe în municipiul Iaşi, care să deservească un număr cât mai mare de ieşeni. Reamintesc că prin propunerea consilierilor locali liberali a trecut amendamentul pentru realizarea studiilor de fezabilitate şi identificarea de locaţii pretabile pentru creşe', a declarat, tot prin intermediul comunicatului de presă, deputatul Marius Bodea, preşedintele PNL Municipiul Iaşi, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel