Himere maimuță-om, create în China pentru transplant de organe

Dan Carp / 03 aug 2019 / 16:42 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

O echipă de cercetători a obținut embrioni de primată în care au fost injectate celule umane, numiţi şi himere, în cadrul unui studiu realizat în China, iar procedura controversată are ca scop obținerea de organe pentru transplant în cazul pacienților umani, potrivit El Pais.

Echipa formată din cercetători de la Institutul Salk din SUA și Universitatea Catolică Murcia din Spania, coordonată de biologul Juan Carlos Izpisúa, a folosit embrioni de primată modificați, respectiv având dezactivate gene esențiale în formarea organelor.

În acești embrioni au fost injectate celule stem umane, structuri care sunt capabile să se dezvolte în orice tip de țesut din organism. Au fost obținuți astfel embrioni de maimuțe cu celule umane, care nu au fost lăsați să se nască, cercetătorii oprind procesul în această etapă.

Totul se desfășoară în China 

 

Experimentele au avut loc în China, unde este permis acest lucru, iar cercetătorii spun că rezultatele sunt promițătoare.

Cercetătorii vor să continue cu experimente cu celule umane injectate în embrioni de rozătoare, porc, dar și alte specii de maimuțe.

Izpisúa, născut în 1960, spune că, în 2017, echipa sa a efectuat primul experiment care a avut ca scop obținerea de himere porc-om din lume, însă cu rezultate mai puțin bune, celulele umane fiind împiedicate să se dezvolte cum trebuie.

Echipa lui Izpisúa a mai obținut himere din specii similare, precum șoarece și șobolan, care sunt de cinci ori mai apropiate genetic decât omul și porcul.

Tot în 2017, cercetătorii au folosit o tehnică de editare genetică (CRISPR) pentru a dezactiva gene din embrioni de șoarece care sunt fundamentale dezvoltării inimii, ochilor și pancreasului. Au introdus apoi în acești embrioni celule de șobolan capabile să genereze aceste organe. Au rezultat himere a căror gestație a fost stopată potrivit legislației internaționale din domeniu.

[citeste si]


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25