Hărțuirea stradală, fenomen în România. Georgiana Năstase și Dragoș Dado, manifest creativ „STOP hărțuire“: Doar 5 oameni din 150.000 au înțeles

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Hărțuirea stradală - ce este, de ce încă se mai întâmplă. 8 din 10 românce spun că nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea. Georgiana Năstase și Dragoș Dado sunt doi creatori de conținut care au dat startul unei campanii manifest "STOP hărțuire".

Cu toții ar trebui să ne simțim în siguranță în spațiile publice, fără teama de a fi hărțuiți, dar cu toate acestea, multe dintre femei în special sunt supuse zilnic unei forme de hărțuire și agresiune.

Ce este hărțuirea stradală?

Hărțuirea stradală include comentarii, gesturi sau acte nedorite îndreptate către o persoană într-un spațiu public, fără consimțământul acesteia.

"Hei, pisi", "ce faci, frumoaso?", "ce bună ești", priviri, strigăte, comentarii obscene, solicitări repetate de a vă cere numărul de telefon sau numele după ce ați refuzat în mod clar, urmărirea, pipăirea... toate acestea sunt forme obișnuite de hărțuire sexuală în spații publice, ceea ce se rezumă clar la hărțuire stradală, un delict inițiat de persoane străine, cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume, dar în special fetele și femeile.

Mai exact și mai pe înțelesul tuturor, prin hățuirea stradală vorbim despre un comportament abuziv al agresorului față de victimă, un comportament de intimidare, de multe ori cu tentă sexuală. 

Rareori se întâmplă doar o singură dată. Pentru cei care se confruntă cu hărțuirea stradală, de multe ori nu este un incident izolat, ci ceva ce se întâmplă de mai multe ori. Efectul cumulativ al acestor tipuri de comentarii și comportamente poate face ca persoana hărțuită să aibă un sentiment sporit de anxietate și izolare.

Ce este și mai grav este că mulți dintre abuzatori, dintre cei care practică hărțuirea au aceeași scuză: ele și-o cer!

Lucrurile nu stau chiar așa.

Ei bine, deși sunt mulți cei care consideră că a fluiera fete pe stradă, a le striga, claxona, a le urmări sau chiar a le atinge este un act de putere și intimidare, totul reprezintă o infracțiune, un delict, o invadare a spațiului personal. Toată lumea merită să fie tratată cu demnitate și respect și să se simtă în siguranță în spațiile publice.

Tocmai de aceea, din fericire, din anul 2018, România are o lege care pedepsește hărţuirea stradală, potrivit căreia: "Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat".

Printr-o inițiativă a Oana Bîzgan, fost deputat, datorită căreia avem legea anti-hărțuire stradală, legea este definită ca fiind "situația în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel