Grindeanu, nominalizat premierul PSD. Tăriceanu: Un al doilea refuz ar fi un gest suicidal al președintelui

Tăriceanu - Dragnea
Tăriceanu - Dragnea

Călin Popescu Tăriceanu a precizat în conferința de presă susținută de ALDE după ce PSD a anunțat numele noului premier propus că a fost consultat de Liviu Dragnea şi s-a luat o decizie în comun. Șeful Senatului consideră că un al doilea răspuns negativ pe care președintele Klaus Iohannis l-ar da la propunerea PSD pentru funcția de premier ar fi "un gest suicidal" al șefului statului, precizând că într-un astfel de caz singura soluție ar fi declanșarea procedurii de suspendare.

 
 

"Apreciez foarte clar și fără niciun fel de echivoc că un al doilea răspuns (negativ — n.r.) ar fi un gest suicidal al președintelui. Atunci, singura soluție care ne rămâne la îndemână este, sigur, declanșarea procedurii de suspendare. Nu vreau să ajungem în această situație, vreau să fiu foarte clar. Am încercat în discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei și cu cei de la PSD să facem tot posibilul să evităm o astfel de situație, dar încălcarea Constituției nu poate fi tolerată, atitudinea de dispreț față de cetățeni, față de votul cetățenilor nu poate fi tolerată, așa încât la un moment dat trebuie întreprins ceva", a declarat Tăriceanu.

El a precizat că nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier reprezintă "răspunsul politic" pe care majoritatea PSD-ALDE l-a dat ca urmare a "crizei politice" declanșate de "refuzul nemotivat" al șefului statului de a o desemna pe Sevil Shhaideh să formeze un guvern.

"Așa cum și în cazul primului refuz nemotivat președintele depășește cadrul constituțional care îi conferă rolul de a nominaliza un prim-ministru care urmează să primească votul Parlamentului — încrederea nu i-o dă președintele, ci Parlamentul, prin votul pe care îl exprimă — dacă președintele refuză și a doua oară, e clar că ceea ce urmărește nu e altceva decât un joc de putere și amplificarea unei crize politice, care, probabil, i s-ar părea domniei sale că îi aduce avantaje. Atunci, sigur că nu avem la dispoziție alte soluții politice inovatoare", a adăugat copreședintele ALDE.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel