Gibraltar: Cei patru ofiţeri ai petrolierului iranian au fost eliberaţi

Căpitanul şi cei trei ofiţeri ai petrolierului iranian sechestrat săptămâna trecută în largul Gibraltarului şi suspectat că se îndrepta spre Siria, încălcând sancţiunile impuse, au fost eliberaţi vineri, a anunţat poliţia teritoriului britanic, relatează AFP.

"Cei patru membri ai echipajului de pe 'Grace 1' arestaţi de Poliţia regală din Gibraltar au fost eliberaţi pe cauţiune fără acuzaţii" împotriva lor, potrivit comunicatului acesteia.

"Ancheta este în curs de desfăşurare şi 'Grace 1' rămâne imobilizat", a precizat poliţia.

Căpitanul şi secundul au fost arestaţi joi, iar alţi doi ofiţeri au fost arestaţi vineri. Cei patru sunt de naţionalitate indiană, a precizat poliţia.

Petrolierul conţine 2,1 milioane de barili de ţiţei brut, capacitatea sa maximă, potrivit şefului guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo.

Vasul, cu o lungime de 330 de metri, a fost sechestrat pe 4 iulie de poliţia şi de vama din Gibraltar, asistate de un detaşament al Marinei Regale britanice, în largul acestui teritoriu britanic situat în extremitatea sudică a Spaniei.

Autorităţile din Gibraltar îl suspectează că urma să livreze petrol Siriei, cu încălcarea sancţiunilor europene împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Iranul, care a denunţat un act de "piraterie" în largul mării, a afirmat că destinaţia petrolierului nu era Siria.

Curtea Supremă din Gibraltar a dat undă verde imobilizării nava timp de 14 zile, până la 19 iulie, dar această autorizaţie poate fi prelungită până la 90 de zile.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri Marea Britanie, evocând "consecinţe" după sechestrarea petrolierului. Un înalt responsabil al Gardienilor Revoluţiei a dat asigurări că Washingtonul şi Londra "vor regreta amarnic" arestarea petrolierului.

În acest context, guvernul britanic a anunţat joi că nave iraniene au încercat miercuri seară "să împiedice" trecerea unui petrolier britanic prin strâmtoarea Ormuz, înainte de a fi respinse de o fregată britanică.

Statele Unite şi-au confirmat intenţia de a forma o coaliţie internaţională care să escorteze navele comerciale în Golf la o zi după acest presupus nou incident, iar Marea Britanie a anunţat vineri trimiterea a celei de-a doua nave de război pentru a-şi spori temporar prezenţa militară în Golf.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel