Gherla, cunoscută pentru penitenciar, propunere de Capitală Europeană a Culturii

Gherla, cunoscută pentru închisoare, propunere de Capitală Europeană a Culturii
Gherla, cunoscută pentru închisoare, propunere de Capitală Europeană a Culturii

Gherla ar putea fi una dintre nominalizările pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Anunțul a fost făcut de către arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță. 

”Gherla îmi este foarte dragă. Am participat la elaborarea PUG -ului. Am aflat de istoria armenească. Toată lumea știe de Gherla că este o închisoare. Ori Gherla este primul oraș din Transilvania cu plan prestabilit, care e unic. Gherla și-a făcut prima bancă publică în care tu plăteai rate comunității, care a cumpărat terenul și și-a dat ție o parcelă de casă. Pe partea de arhitectură este o arhitectură barocă absolut superbă. Tot în Gherla avem unul dintre parcurile superbe de acolo și cea mai mare biserică armenească din Europa. În același timp, Gherla a ajuns să fie cunoscută doar pentru ultima perioadă istorică, respectiv acea închisoare și ce s-a întâmplat în perioada comunistă acolo, cu toate că închisoarea este mult mai veche și este chiar pe amplasamentul fostului castel Martinuzzi, care e din 1543”, a declarat arhitectul Claudiu Salanță, întrebat cum dezvoltăm și alte orașe din județul Cluj, conform stiridecluj.ro

Penitenciarul Gherla funcționează în Cetatea Gherla (Cetatea Martinuzzi), construită în 1540, la ordinul episcopului de Oradea Gheorghe Martinuzzi, totodată cancelar și vistier la Curtea Regală maghiară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel