Germania: Social-democraţii vor alege la conducere între Scholz-Geywitz şi un tandem adept al ieşirii de la guvernare

Partidului Social Democrat german (SPD) a comunicat sâmbătă că, în urma votului exprimat de membrii săi, două din cele şase perechi de candidaţi înscrise în cursa pentru conducerea formaţiunii se vor confrunta în turul final în noiembrie, transmite dpa, scrie Agerpres. 

Pentru prima dată, pentru conducerea SPD candidează tandemuri, nu politicieni individuali. Scrutinul are loc după ce şefa social-democraţilor, Andrea Nahles, şi-a anunţat demisia şi retragerea de pe scena politică federală în urma rezultatului slab al SPD în alegerile pentru Parlamentul European.

Scrutinul intern, la care cei 430.000 de membri ai SPD au putut vota pe parcursul a două săptămâni prin poştă sau online, s-a încheiat vineri, cu rată de participare de 53,5%.

Circa 22,7% dintre votanţi au optat pentru tandemul mai degrabă centrist format din actualul ministrul de finanţe, Olaf Scholz, şi Klara Geywitz, fostă membră a legislativului din landul estic Brandenburg. Contracandidaţii lor vor fi Norbert Walter-Borjans, ex-ministru de finanţe, şi deputata social-democrată Saskia Esken, partizani ai ieşirii de la guvernare şi ai unui viraj la stânga al partidului.

Cele două tandemuri se vor confrunta într-un al doilea tur la sfârşitul lui noiembrie, al cărui rezultat va trebui validat la congresul SPD din 6-8 decembrie.

După ani în care a fost partenerul conservatorilor în coaliţia de guvernare condusă de Angela Merkel, SPD se confruntă cu o scădere dramatică a sprijinului din partea alegătorilor. În mod tradiţional una din principalele două forţe în politica germană, SPD a coborât la circa 14% în cele mai recente sondaje şi a fost devansat de Verzi.

Pe primul loc se menţine alianţa conservatoare a cancelarului Merkel, cotată cu puţin sub 30% din opţiuni.

Următorul termen pentru organizarea alegerilor federale este luna octombrie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel