Fraudă cu fonduri europene. Fost director al unei şcoli, în atenţia DNA

Doru Lozincă, fost director al Grupului şcolar Ion Ionescu de la Brad din comuna Horia, judeţul Neamţ, a fost trimis în judecată, vineri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene.

Conform unui comunicat DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Doru Lozincă, la data faptelor director al Grupului şcolar 'Ion Ionescu de la Brad', din comuna Horia, judeţul Neamţ, pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene şi tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Liviu Iulian Ciubotaru, la data faptelor responsabil proiect, pentru complicitate la infracţiunea de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene şi complicitate la tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, la data de 22 octombrie 2010, între Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Grupul şcolar Agricol 'Ion Ionescu de la Brad', reprezentat de Doru Lozincă, ar fi fost încheiat contractul de finanţare privind proiectul 'Mobilitate - Leonardo da Vinci' cu tema 'Dezvoltarea şi diversificarea competenţelor profesionale a tinerilor, pentru dezvoltarea durabilă a economiei din zona rurală', cu o valoare totală eligibilă a proiectului de 194.408 euro, din care avansul a fost prevăzut la 80% (155.526,40 euro). 'Proiectul a fost prevăzut să se desfăşoare în perioada 27 octombrie 2010 - 18 noiembrie 2011, la final beneficiarul urmând să prezinte un 'Raport final' (considerat cererea de plată a soldului) în termen de 60 de zile calendaristice. În acest context, Doru Lozincă, beneficiind şi de ajutorul celuilalt inculpat, în loc să folosească avansul de 155.526,40 euro pentru asigurarea cheltuielilor necesare formării/dezvoltării profesionale a unui grup ţintă constituit din elevi ai liceului pe care-l conducea (ce ar fi trebuit să fie selectaţi în baza unor criterii expres prevăzute - specializare, cunoştinţe lingvistice), ar fi utilizat banii contrar acestei destinaţii, în condiţiile în care nu a avut loc o selecţie propriu-zisă a participanţilor şi nu s-a efectuat pregătirea lingvistică, pedagogică şi culturală conform prevederilor contractului de finanţare', precizează procurorii.

Potrivit sursei citate, o parte din cheltuielile prezentate de beneficiar (cu referire la pregătirea profesională din România şi Franţa şi cheltuielile de masă) nu ar fi reale, sumele avansate în acest scop fiind însuşite de managerul de proiect sau de formatorii desemnaţi pentru pregătirea participanţilor. "În aceste condiţii, în vederea obţinerii restului de bani, în cuantum de 33.104,41 euro, inculpatul Lozincă Doru a întocmit două 'Rapoarte finale' (din care unul la solicitarea expresă a Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Grupul şcolar), care au la bază mai multe înscrisuri ce conţin date false sau inexacte. Această sumă de bani nu a mai fost aprobată de Autoritatea Contractantă, având în vedere cele menţionate mai sus", se precizează în comunicat.

DNA transmite că Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 147.402,78 euro la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamţ.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel