Fonduri europene pentru reabilitarea termică a 21 de blocuri în Oradea

Un număr de 21 de blocuri din Oradea vor fi reabilitate termic parţial cu fonduri europene, au anunţat, vineri, reprezentanţii Primăriei, într-un comunicat. 

În acest sens au fost semnate recent cinci contracte de finanţare în valoare totală de aproape 11 milioane lei, în cadrul Programului Operaţional Regional Axa prioritară 3. În cadrul acestor lucrări la cele 21 de blocuri se vor reface izolaţiile termice, fonice, hidrofuge, se va elimina condensul şi se vor reface faţadele. 

Potrivit informării, Primăria va contribui la aceste proiecte cu 40% din valoarea eligibilă a fiecăruia şi 100% din valoarea neeligibilă a proiectului, "urmând a recupera de la asociaţiile de proprietari sumele datorate calculate conform ghidului de finanţare". În municipiul Oradea, în perioada 2008-2016 au fost reabilitate termic 84 de blocuri, urmând ca în prezenta perioadă de programare (2014 - 2020) acest demers să fie continuat. 

Intravilanul din Oradea are clădiri de locuit de diverse tipuri: clădiri individuale cu regim de înălţime P, P+1, P+2 şi clădiri colective/blocuri cu regim de înălţime în majoritate P+4, dar şi de tip P+7, P+10 amplasate în zona centru şi pe arterele principale. Majoritatea blocurilor sunt construite în perioada 1950-1990 şi nu au suferit lucrări majore de îmbunătăţire a eficienţei energetice. 

Fondurile europene au fost obţinute prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3, care prevede "sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor". 

Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe urmăreşte creşterea performanţelor energetice a clădirilor, reducerea facturilor de energie termică şi implicit îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru populaţie, îmbunătăţirea aspectului estetic al clădirilor şi degrevarea bugetului local de sume importante alocate subvenţiilor pentru energia termică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel