Atac asupra flotei ruse din Crimeea. Kremlinul acuză Ucraina și Marea Britanie

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Rusia a respins un atac asupra flotei sale din Crimeea şi acuză Ucraina şi Marea Britanie.

Armata rusă a anunţat sâmbătă că a respins un atac masiv de drone asupra flotei sale din Golful Sevastopol, în Peninsula Crimeea anexată, pe care l-a imputat Ucrainei şi Marii Britanii şi care a avariat o navă, relatează France Presse.

Crimeea, anexată în martie 2014 de Rusia după o intervenţie a forţelor sale speciale şi un referendum de alipire denunţat de Kiev şi Occident, serveşte drept cartier general al acestei flote şi ca bază logistică pentru ofensiva rusă în Ucraina. Instalaţiile militare şi civile au fost vizate acolo de mai multe ori în ultimele luni.

Autorităţile proruse din peninsulă au anunţat sâmbătă dimineaţă devreme că nave ale flotei ruse de la Marea Neagră au respins un atac cu drone în Golful Sevastopol şi că toate dispozitivele au fost doborâte.

"Nicio instalaţie din oraş nu a fost afectată. Situaţia este sub control", a declarat guvernatorul prorus al oraşului, Mihail Razvojaev.

Rușii îi acuză pe britanici

Ministerul rus al Apărării a raportat "daune minore" produse dragorului maritim Ivan Golubeţ, precum şi la barajul de izolare a golfului.

"Pregătirea acestui act terorist şi formarea personalului militar al Centrului 73 ucrainean de Operaţiuni Maritime Speciale au fost efectuate de specialişti britanici cu sediul la Oceakov, în regiunea Mikolaiv din Ucraina", a transmis Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Razvojaev s-a referit la "cel mai masiv atac efectuat de drone şi vehicule de suprafaţă pilotate de la distanţă pe apele Golfului Sevastopol din istoria" conflictului din Ucraina.

Potrivit Moscovei, atacul a implicat "nouă vehicule aeriene fără pilot şi şapte drone maritime autonome" şi a vizat nave care participă la securizarea convoaielor ce exportă cereale ucrainene în cadrul unui acord încheiat sub egida ONU şi Turciei.

Tot mai multe atacuri asupra Crimeei

Rusia a criticat recent acordul, argumentând că propriile exporturi de cereale suferă din cauza sancţiunilor.

Atacurile asupra Crimeei s-au intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce forţele ucrainene avansează pe frontul de sud spre oraşul Herson, care a fost transformat într-o fortăreaţă de ruşi în aşteptarea inevitabilului asalt, notează AFP.

Joi, Razvojaev a anunţat că centrala termică Balaklava a fost vizată de un atac cu dronă care nu a provocat pagube majore sau victime.

În august, el a raportat un atac cu dronă asupra sediului flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, fără a provoca victime, după o primă lovitură cu câteva zile mai înainte ce a rănit cinci persoane.

Un aerodrom şi o bază militară au fost de asemenea victime ale unor explozii în august în Crimeea, atacuri pentru care Ucraina a ajuns să-şi recunoască responsabilitatea la câteva săptămâni după producerea lor, mai notează AFP.

La începutul lunii octombrie, Podul Crimeei, o infrastructură cheie pentru peninsulă, care o leagă de Rusia şi inaugurat cu mari cheltuieli de Vladimir Putin în 2018, a fost avariat de explozia unui camion-capcană, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel