Festivalul de film de la Sarajevo. Regizori romani, premiați

Bogdan Cotigă / 17 aug 2018 / 08:29 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Regizoarea filmului 'Lemonade', Ioana Uricaru, a primit ''Inima Sarajevo'' pentru cel mai bun regizor, premiu decernat joi seara la Teatrul Naţional din capitala bosniacă, în cadrul galei Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo.

Pelicula ''Dragoste 1. Câine'', regizat de Florin Şerban, a obţinut cele două premii Partner's Awards acordate de Asociaţia cineaştilor bosniaci: Premiul Reţelelor de Cinematografe de Artă din Europa (CICAE) şi Cineeuropa, care se acordă pentru calitatea artistică, conform site-ului evenimentului. În competiţia de lungmetraje, juriul prezidat de regizorul iranian Asghar Farhadi, câştigător a două premii Oscar, a acordat premiul pentru cel mai bun film producţiei bulgare 'Aga' în regia lui Milko Lazarov. ''Inima Sarajevo'' pentru cel mai bun actor a fost luată de croatul Leon Lucev pentru rolul său din 'The Load', care spune povestea unui şofer de camion care transportă o sarcină misterioasă din Kosovo în Belgrad în timpul bombardamentelor NATO asupra Serbiei în 1999.

Povestea unui românce din diaspora

În cadrul celei de-a 24-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo, care a început pe 10 august, au fost prezentate 266 de filme din 56 de ţări şi regiuni. În competiţia oficială de lungmetraje au fost selectate trei producţii cinematografice româneşti: 'Dragoste 1. Câine', de Florin Şerban, 'Un prinţ şi jumătate', de Ana Lungu, şi 'Lemonade', de Ioana Uricaru, care a reuşit să smulgă ''o inimă''. Pelicula ''Lemonade'', produsă de Cristian Mungiu, reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei Ioana Uricaru. ''Lemonade'' spune povestea Marei, în vârstă de 30 de ani, care s-a stabilit de curând în Statele Unite împreună cu Dragoş, fiul ei de nouă ani, după ce se căsătoreşte cu Daniel, un american angajat în construcţii. Filmul narează mai multe întâlniri pe care eroina le are pe parcursul unei singure zile şi în urma cărora descoperă că ''visul american'' rămâne un ideal greu de atins pentru cei care nu-şi permit să plătească preţul. 


Te-ar putea interesa

Concurs ReferendumIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24