Fără Compunere. Un blogger vrea revoluție în școli

În clasele primare, elevilor li se cere să scrie compuneri despre primăvară, prietenie, copilărie, iar subiectele nu se opresc aici. Un blogger spune că aceste compuneri ucid gândirea tinerilor, iar ei nu vor mai fi în stare nici măcar să povestească o întâmplare simplă.

"Manualele de română ne oferă teme generoase de compuneri: începutul primăverii, primăvara, sfârşitul primăverii, plecarea primăverii, vacanţa de vară şi tot aşa, pe rând, cu toate anotimpurile, de zici că ăştia mici trebuie să mediteze încontinuu la ciclurile naturii în zonele temperate. 

VEZI ȘI: N-ai să crezi ce găsesc profesorii în lucrările de control

Şi-apoi începe delirul. Copilul nu are voie să facă ce ştie el foarte bine, adică să povestească, să-şi imagineze, să fabuleze, să spună ce simte şi ce crede. Nu, el trebuie să folosească "expresii frumoase". Primăvara nu poate fi un anotimp, ci trebuie să fie fiica bătrânului an. Soarele nu poate fi un astru ceresc, ci este dătătorul de viaţă. Razele nu pot fi orbitoare, strălucitoare sau ordinare, ele sunt ca spicele de grâu şi se scurg pe pâmânt. Iarba nu-i verde, ci o adunătură de firicele care caută căldura soarelui taman când vântul adie, că doar n-o să bată. Primăvara nu înfloresc copacii, ci o tânără fată are un alai de flori. Cucul nu face cu-cu, ci desăvârşeşte simfonia naturii. Merele şi perele nu se coc, ci umplu pârguite coşul rodnic al fiicei celei de-a treia a anului. Iarna nu ninge, vă asigur, ci norii cern fulgii zglobii de zăpadă", scrie Ana-Maria Caia.

"Şi după ce ne chinuim cu odraslele noastre să distrugem în ele orice urmă de scris normal, după ce le îndobitocim obligându-le să producă maldăre de texte mizerabile cu "expresii frumoase", care n-au nici cap, nici coadă, nici vreo sămânţă de poveste în ele, ne mirăm că ei nu pot rezuma corect un text sau povesti o întâmplare. Nu pot, că au făcut compuneri şi comentarii care le-au distrus darul înnăscut al povestirii şi i-au transformat în nişte scriitori ridicoli", a mai scris ea pe blogul personal.

Ana-Maria Caia îi sfătuiește pe părinți să nu îi mai lase pe copii să scrie compuneri

"Aşa că dragi părinţi, vă rog, cu riscul de a vă izola copiii de turmă, ucideţi din compunerile lor fiicele bătrânului an, razele blânde ale soarelui care se scurg pe pământ şi-l readuc la viaţă, rodnicia toamnei şi Ceahlăul literaturii. De fiecare dată când o asemenea greţoşenie e scrisă pe un caiet şcolar, un posibil scriitor moare. Mă jur"", a mai scris Ana-Maria Caia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel